26 / 04 / 2024

Cengiz Aytmatov anıtı törenle açıldı!

 Cengiz Aytmatov anıtı törenle açıldı!

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Batıkent'te bir caddeye Kırgız Yazar olan Cengiz Aytmatov'un adının verilmesi ve de anıtının açılması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.


Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Türkiye ve Kırgızistan'ın birbirinin dostu ülkeler olduğunu belirterek, "Türkiye, bizim için her zaman bir kutup yıldızı, dost bir yıldız gibi. Yıldızlar görünmüyorsa da varolduğunu bilirsiniz" dedi.


Atambayev, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Batıkent'te bir caddeye Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov'un adının verilmesi ve anıtının açılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Aytmatov'un adının Ankara'da yaşatılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.


Atambayev, Aytmatov'un Türkiye'de çok okunan bir yazar olduğunu, saygı duyulduğunu, birçok kentte Aytmatov'un adının parklarda, caddelerde yaşatıldığını belirterek, teşekkür etti.


Kırgızistan ve Türkiye'nin iyi ve kötü günlerde daima birbirine destek olduğunu anımsatan Atambayev, iki ülke arasındaki bu yakınlığın gelecekte de devam edeceğini söyledi.


Atambayev,  "Türkiye, bizim için her zaman bir kutup yıldızı, dost bir yıldız gibi. Yıldızlar görünmüyorsa da varolduğunu bilirsiniz. Biz de 5 bin kilometre uzakta, biliyoruz ki burada anavatanımız var. Siz de biliniz ki orada atavatanınız var" diye konuştu.


Ankara'ya, 24 yıldır gelip gittiğini ve son yıllarda çok değiştiğini kaydeden Atambayev, "Türkiye'nin bu kadar büyüdüğüne seviniyorum. Gündemi belirlenen Türkiye, şimdi gündem belirleyen Türkiye oldu. Zamanında IMF'den 100 milyon dolar kredi alamayan Türkiye, şimdi IMF'ye kredi veriyor inşallah. Elbette bu büyük işler, bu büyük gelişmeler için çok seviniyoruz. Allah Türkiye'yi korusun. Allah Türkiye'ye destek versin. Yolunu açsın. Yaşasın Türkiye! Yaşasın Kırgız-Türk dostluğu!" değerlendirmesinde bulundu.


"Kırgız-Türk kültürü bir"


Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ise Cengiz Aytmatov'un, eserlerinin tamamının Türkçe'ye çevirildiğine, kitaplarının Türkiye'de en çok okunan eserler arasında yer aldığına işaret etti. 


Aytmatov'un eserlerini okuyanların kendilerinden birşeyleri mutlaka bulacağını ifade eden İşler, bunun Kırgız-Türk kültürünün bir olmasından kaynaklandığını söyledi.


İşler, Türkiye'nin, Türk cumhuriyetleriyle yakın işbirliği içinde olduğunu, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki iyi ilişkilerin daha da geliştirileceğini kaydetti.


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Aytmatov'un, dünya edebiyatına değerli eserler bırakan önemli bir yazar olduğunu vurguladı.


İki ülke arasındaki kültürel bağların daha da güçlenmesi için çaba harcadıklarını kaydeden Gökçek, gelecekte de Kırgızistan ile her türlü işbirliğine katkı sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.


Konuşmaların ardından, Cengiz Aytmatov anıtının kurdelesi Atambayev, İşler ve Gökçek tarafından birlikte kesildi.


AA