28 / 03 / 2024

Diyarbakır Cemil Paşa Konağı'nın restorasyonu tamamlandı!

Diyarbakır Cemil Paşa Konağı'nın restorasyonu tamamlandı!

Diyarbakır'da tarihi Cemil Paşa Konağı'nın restorasyonu tamamlanarak Kent Müzesi'ne dönüştürüldü. Sur ilçesi Lale Bey Sokak'taki 120 yıllık tarihi Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projesi ile restore edildi...


Diyarbakır'da tarihi Cemil Paşa Konağı'nın restorasyonu tamamlanarak Kent Müzesi'ne dönüştürüldü. Müzenin açılışı için konağın tarihi avlusunda düzenlenen törene Cemil Paşa'nın Rusya, Suriye ve Avrupa'da yaşayan torunları yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş bakanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Milletvekili Altan Tan ile çok sayıda sanatçı, dengbêj, şair ve yazar ile sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı. 


Diyarbakır'ın Sur ilçesi Lale Bey Sokak'taki 120 yıllık tarihi Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projesi kapsamında restore edilerek, kent müzesine dönüştürüldü. Konak bahçesinde düzenlenen törende konuşan Cemil Paşa'nın torunlarından Nejat Cemiloğlu, konağa sahip çıkanlara teşekkür etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise Cemil Paşa'nın halkı için çok çektiğini, ancak bunun boşa gitmediğine bugün şahit olduklarını dile getirdi. Anlı, bugün Diyarbakır'ın yaralarının sarıldığını ve tacın incilerinin ortaya çıkarıldığını kaydetti. 


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise bu kentte iz bırakanların herkese bir miras bıraktığını belirterek, "Yaptığımız yenileme çalışmalarında Cemil Paşa Konağı önemli bir yere sahiptir. Çünkü burada sadece konağı yenilemedik, burada yaşanan dramları ve Kürtlere reva görülenleri kabul etmeyeceğini gösterdik. Cemil Paşa Konağı'nın tarihi Kürt halkının tarihidir." diye konuştu. Konuşmaların ardından dünyanın farklı ülkelerinden davet edilen Cemli Paşa ailesinin torunları konak önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.


 

Akit Haber



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri