16 / 04 / 2024

Tapu alım satım işlemleri nelerdir?

Tapu alım satım işlemleri nelerdir?

Tapu alım satım işlemleri başta olmak üzere, gayrimenkullerin kütüğü üzerinde yapılacak tüm değişiklikler, ilgili tapu dairesinde gerçekleşiyor.Peki tapu alım satım işlemleri nelerdir?İşte tapu alım satım işlemleri 2015..


Tapu alım satım işlemleri nelerdir?

Tapu alım satım işlemleri ilgili taşınmazın tapu dairesinde yapılıyor.İşlemler için öncelikle tapu dairesinden randevu alınması gerekiyor. Başka bir şehirde oturuluyorsa bu işlemler en yakın tapu müdürlüğüne giderek yapılabiliyor.


Tapu müdürlüklerinde yapılacak olan işlemler için Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya (http://randevu.tkgm.gov.tr) adresinden online başvuru yaparak randevu alınabiliyor. Gönderilecek kısa mesaj (SMS) doğrultusunda işleminizi belirlenen gün ve saatte tapu alım satım işlemleri yapılıyor.


Randevuya giderken işlemler için hem alıcını hem satıcının temin etmesi gereken belgeler bulunuyor.Tapu alım satım işlemleri için gereken belgeler şu şekilde:


-Satıcıdan İstenen Belgeler

*Tapu veya fotokopisi

*1 Fotoğraf

*TC Kimlik No'lu Nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi

*Vergi borcu yoktur yazısı 

*Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname 


-Alıcıdan İstenen Belgeler

*TC Kimlik No'lu Nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi

*2 Fotoğraf

*Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)


Tapu alım satım işlemleri için gerekli belgeler temin edildikten sonra tapu alım satım harcının da yatırılmasıyla işlem gerçekleştirilmiş oluyor.2015 yılı için taşınmazın değeri üzerinden hem alıcı hem satıcı tarafından binde 20 oranında harç ödeniyor.Aynı zamanda tapu döner sermaye ücreti için de 82,50 TL ödeniyor.

Tapu harcı kredi kartı ile ödenir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com