27 / 04 / 2024

İSU Dilovası'nda arıtma tesisi yapacak!

 İSU Dilovası'nda arıtma tesisi yapacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Dilovası ilçesinin atıksularını arıtmak için 40 bin metreküp kapasiteli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ile Dilderesi’nin bir kısmının ıslahını yapacak...



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Dilovası ilçesinin atıksularını arıtmak için 40 bin metreküp kapasiteli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ile Dilderesi’nin bir kısmının ıslahını yapacak.


İSU Genel Müdürlüğü, Kocaeli genelinde ileri biyolojik ve kırsal kesimler için yaptığı modüler tesisleri olmak üzere 18 adet atıksu arıtma tesisi işletiyor. Bu tesisleri rantabl olarak işleten İSU, yüzde 99 atıksu arıtma oranı ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren tek şehir. Atıksu arıtma tesisleri ile İzmit Körfezi ve Karadeniz’i kirlilikten arındıran Kurum, Dilovası ilçesi ile çevresinin atıksularını Dilovası Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) atıksu arıtma tesisinde ücreti karşılığı arıtıyor.


Çevrenin ve insan sağlığının korunmasına büyük önem veren İSU, Dilovası ile Gebze’nin kuzeydoğu bölgesi ile Tavşanlı ve Pelitli köylerinin tamamının atıksularını arıtmak için bölgede arıtma tesisi inşa edecek. Dilderesi’nin taşkın yatağı içerisindeki Dilovası ile Tavşanlı bölgeleri arasında yapılacak tesis için proje hazırlandı ve Nisan ayı içerisinde ihalesi yapılacak.


Bölgedeki evsel atıksular için toplayıcı ve kollektör hatları ile 2 adet terfi merkezinin de yapılacağı Dilovası Atıksu Arıtma Tesisi 40 bin metreküp olarak inşa edilecek. İleri azot ve fosfor giderimi yapacak tesis, uzun havalandırmalı ve aktif çamur sistemine uygun olacak. Tesiste ayrıca arıtılacak atıksuların sanayi kuruluşlarında kullanma ve soğutma suyu olarak kullanılması içinde grisu ünitesi yapılacak.Ultraviyole ışınları ile ikinci defa arıtılacak olan atıksuların sanayi kuruluşlarında kullanılması ile geri kazanımı da sağlanacak.


Arıtma tesisi Dilderesi’nin menba yatağı içerisinde inşa edileceği için derede 814 metre uzunluğunda ıslah çalışması da yapılacak. Bölgenin altyapı ve atıksu problemlerini çözecek olan Dilovası Arıtma Tesisi’nin inşaatına önümüzdeki Haziran ayı içerisinde başlanılacak. Projenin 730 gün içerisinde tamamlanması hedefleniyor.



Akyazı Gündem