19 / 04 / 2024

İzmir Gaziemir'deki radyoaktif istif alanında temizlik çalışmaları başladı!

İzmir Gaziemir'deki radyoaktif istif alanında temizlik çalışmaları başladı!

İzmir'in Çernobil'i olarak nitelenen Gaziemir'deki eski kurşun fabrikası Döküm Sanayi firmasından çıkan radyasyonlu atıklar nedeniyle 1 yılı aşkın süredir yaşanan panik sona eriyor. Arazi yıl sonuna kadar temizlenmiş olacak.


Gaziemir'deki radyoaktif istif alanında temizlik başladı. Temizlik işlemini yapacak şirketten detaylı açıklama geldi. Arazi yıl sonuna kadar temizlenmiş olacak. İzmir'in Çernobil'i olarak nitelenen Gaziemir'deki eski kurşun fabrikası Döküm Sanayi firmasından çıkan radyasyonlu atıklar nedeniyle 1 yılı aşkın süredir yaşanan panik sona eriyor.


Çalışmalar sürüyor

Fabrika sahibi olan Aslan Avcı, Döküm Sanayi Şirketi'nin yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak "Fabrika Sahasındaki Radyoaktivite Bulaşmış Atıklar ile Tehlikeli Atıkların Fiziksel Yöntemlerle Ayıklanması Projesi"nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay almasının ardından yüklenici firmanın çalışmalara başladığını belirtti. Bölgede temizliği yapacak olan Turanlar Çevre A.Ş'nin Genel Müdürü Serhat Emanet, temizleme çalışmaları için kendi personellerinin özel eğitim gördüğünü; gerekli kişisel korunma kıyafetleri ve unsurları, mekanik teçhizat ve diğer ekipmanları da yine TAEK/ ÇNAEM'den satın alarak sahada çalışma yaptıklarını söyledi. Yıl sonuna kadar araziyi tamamen temizlemiş olacaklarını söylyeen Serhat Emanet, "Arazide bantlı taşıma sistemleri, farklı noktalarda radyasyon algılayıcı dedektörler kurduk. Sahanın etrafında koruma bariyerleri var. Bölgeyi kontrol altına aldık. Personelimiz özel ekipmanlar ve kıyafetlerle bölgede temizlik çalışmalarını yürütüyor. Atıkların, zırhlı konteyner ve özel araçlarla taşınarak TAEK tarafından bertaraf edilmesine başlandı" dedi.



Yeni Asır