28 / 03 / 2024

İzmir'deki müze ve ören yerlerinde ziyaretçi sayısı yüzde 5,1 arttı!

 İzmir'deki müze ve ören yerlerinde ziyaretçi sayısı yüzde 5,1 arttı!

İzmir' deki müze ve de ören yerlerine bu yılın ilk 3 ayında ziyaret eden turistlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 arttı.



AA muhabirinin Kültür Turizm İl Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, İzmir'deki antik kentler ve müzelere yılın ilk 3 ayında yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisi geçen yılın aynı dönemine göre daha fazla oldu.


Geçen yıl ocak-mart döneminde 337 bin 647 kişinin gezdiği İzmir'deki 16 müze ve ören yerini, bu yıl aynı dönemde 354 bin 782 kişi ziyaret etti. Geçen yıl ilk 3 ayda 192 bin 365 kişinin ziyarette bulunduğu Efes Antik Kenti'ni bu yıl aynı dönemde 205 bin 621 turisti ağırladı. Efes Antik Kenti içinde yer alan Yamaç Evleri ise 11 bin 511 kişi tarafından gezildi. İzmir'deki müzeler arasında ise en fazla turist Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etti.  


Efes harabelerinin ardından İzmir'de turistlerin en fazla ilgi gösterdiği yer, 57 bin 876 kişi ile Selçuk Kalesi ve Saint Jean Kilisesi oldu. Bergama ilçesindeki Akropol'ü 37 bin 350, Asklepieion'u 13 bin 675 turist geldi. Asklepieion'a gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 19,3 oranında düştü. Şehir merkezinde yer alan Agora'ya gelenlerin sayısı da bu yıl yüzde 23,8 oranında düşerek 6 bin 955 kişi oldu.


- İzmir Arkeoloji Müzesi'nin ziyaretçileri yüzde 215 arttı


Ziyaretçi sayısını arttıran yerlerden biri de İzmir Arkeoloji Müzesi oldu. Geçen yıl ilk 3 ayda bin 894 kişinin gezdiği İzmir Arkeoloji Müzesi'ne bu yıl yüzde 215,5 artışla 5 bin 976 yerli yabancı turist geldi. Tire ilçesindeki Çakırağa Konağı'nı ziyaret edenlerin sayısı 6 bin 842 kişi oldu.


Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdulaziz Ediz, müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin yüzde 70'inin yabancıların oluşturduğunu söyledi. Atatürk, Efes ve Bazilika müzelerinde restorasyon ve teşhir tanzim çalışmaları nedeniyle ziyaretçilere kapalı olduğunu belirten Ediz, 2 yıldır restorasyon çalışmaları süren Atatürk Müzesi'ni 10 Kasım tarihine yetiştirmeye çalıştıklarını ifade etti. Ziyaretlere açık müze ve ören yerlerine olan ilginin her geçen gün arttığını anlatan Ediz, yılı yüzde 7-10 arasında bir ziyaretçi artışıyla kapatacaklarını kaydetti. 


Müzelerde yoğun bir yenileme çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Abdulaziz Ediz, Torbalı'da bulunan Metropolis'in ziyaret edilebilir duruma geldiğini, Teos'ta düzenleme çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, "Selçuk Müzesi'nde devam eden yenileme çalışmalarının bir kısmı haziran ayında ziyaretçilere açılacak. Ödemiş Müzesinde de teşhir tanzim çalışması devam ediyor. Yenileme çalışmalarının ardından bu yerleri ziyaret edenler daha rahat gezebilecek" dedi. 


AA