25 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: İstanbul New York'tan sonra en fazla raylı sistem ağı olacak!

Kadir Topbaş: İstanbul New York'tan sonra en fazla raylı sistem ağı olacak!

İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un New York'tan sonra en fazla raylı sistem ağına sahip kent haline geleceğini ve bu kapsamda Mecidiyeköy Bağcılar Mahmutbey metro ihalesinin 17,5 kilometrelik kısmının ihalesini de yaptıklarını söyledi...


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sanayi ve ticaret komisyonu kurulması mutabakatına vardıklarını, böylece sanayicilerle daha yakın ilişki içerisinde olacaklarını söyledi. 


Topbaş, hazırlıklar tamamlandıktan sonra birçok bakanlık ile TOKİ, İSO yetkilileri ve belediye olarak bir araya gelip sanayi alanlarının geleceği, rehabilitesi ve durumu hakkında yeni bir çalışma yapılması için mutabakata vardıklarını kaydetti. 


Şehir nüfuslarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu ve dünyanın bunun tartıştığını aktaran Topbaş, 2005 yılında dünyadaki kent ve kırsal nüfusunun eşitlendiğini, 2005'ten sonra kentlerdeki nüfusun arttığını, 2050'li yıllara varmadan da nüfusun yüzde 70'inin kentlerde olacağını dile getirdi. 


Herkesin buna göre tedbir alması gerektiğini aktaran Topbaş, şehirlerin inovasyon merkezleri olduğunu ifade etti. 


Belediye olarak 2014 yılında 8,5 milyar liralık yatırım öngördüklerini belirten Topbaş, 10 yıl boyunca yaptıkları yatırım tutarının 60 milyar lira olduğunun altını çizdi.  


Topbaş, yatırım bütçelerinin en büyük kısmını ulaşıma ayırdıklarını vurgulayarak, en büyük sıkıntının ulaşıma yönelik olduğunu, en büyük yatırımı metroya yaptıklarını söyledi. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iç borcunun olmadığı, dış borcunun bulunduğunu belirten Topbaş, borçlanma limitlerinin yüzde 38'lerde olduğunu, döviz arttıkça bu seviyelere geldiklerini dile getirdi. 


Belediye olarak bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Topbaş, İstanbul'un New York'tan sonra en fazla raylı sistem ağına sahip kent haline geleceğinin altını çizdi. 


Mecidiyeköy Bağcılar Mahmutbey metro ihalesinin 17,5 kilometrelik kısmının ihalesini yaptıklarını aktaran Topbaş, şunları kaydetti: 


"Protokol imzalayacağız. Diğer ucu olan Kabataş bölgesine gelecek olan hattın da çalışmaları tamamlandı. Üsküdar-Ümraniye hattı devam ediyor. 38 aylık bir süreç ve dünya rekoru diyebileceğimiz bir ölçekte. Yine Bağcılar Kirazlı Bakırköy İDO iskelesine olan projemizi de Ulaştırma Bakanlığı yapacak, takdim ettik. Aynı şekilde Bahçelievler'den Beylikdüzü'ne gidecek metronun projeleri de tamamlandı, ihale dosyaları hazırlandı, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı'na verdik. Etiler Hisarüstü'ne giden hattın da inşaallah mart içerisinde deneme süreçleri başlayacak. Yani kent altında ve kent üstünde çalışmalarımız var." 


Konuşmadan sonra meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Topbaş, Halk Ekmek'in yakın bir tarihte bütün ürünlerini ekşi mayalı hale dönüştüreceğini söyledi. 


Daha sonra söz alan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de yarın gerçekleştirilecek olan Türkiye İnovasyon Haftası hakkında bilgi verdi ve sanayicileri programa davet etti. 


AA



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler