20 / 04 / 2024

Kapalıçarşı restorasyon çalışmaları bu sene başlayacak!

Kapalıçarşı restorasyon çalışmaları bu sene başlayacak!

Kapalıçarşı ’nın genel restorasyon projesi de Koruma Kurulu’nda. Kurul’dan çıkacak karar doğrultusunda bu yıl içinde çalışmaların başlaması bekleniyor.


553 yıllık Kapalıçarşı yıllardır restorasyon bekliyor malum... Temelleri 1461 yılında atılan, dünyanın en eski ve büyük alışveriş mekanı olan çarşının her yanı dökülüyor zira... Nemle birlikte duvarlar çatlıyor, tavan betonu öbek öbek düşüyor, yerler deseniz çöküyor. Çatıyı ise hiç sormayın. James Bond serisinin ‘Skyfall’ filminin çekimleri sırasında çatının büyük zarar görmesi gündeme gelmişti hatırlayacağınız üzere. Çatıdaki çekimlerde kiremitlerin kırılması büyük tartışma yaratmıştı. Çekimlerin ardından da çatıda ciddi problemler başladığı iddia edilmişti. Bunun yanında, altyapı yetersizliği ve ısıtma sorunu da son yıllarda kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı.


KADEMELİ TAHLİYE OLACAK


Demem o ki, Kapalıçarşı’nın her yanından sorun fışkırır hale geldi. Ve işte tüm bu problemlerin sona ermesi için bir restorasyon projesi gündeme geldi. Proje bir türlü başlayamadan önceki gün çarşının Fesçiler Caddesi’nde tavanın bazı bölümlerinde ayrılmalar, zeminde ise çökmeler oluştu. Bu hasarla birlikte de ‘Kapalıçarşı’nın restorasyonu ne zaman başlayacak?’ sorusu bir kez daha akıllara takıldı. Sahi, aslına uygun yenileme projesinde son durum ne? İşte bu soruyu Fatih Belediyesi yetkililerine ilettim ve şu yanıtı aldım: “Koruma Kurulu, önceki gün çökmelerin olduğu sorunlu bölge ile ilgili kararını verdi. Kurulun ‘660 ilke kararı’na göre sokak, kademeli tahliyeler doğrultusunda kapatılacak. tahliye edilecek. Ardından da nasıl müdahale edileceğinin tespiti için bilirkişi tayin edilecek. Bilirkişinin hazırlayacağı bu rapor kurul onayından sonra ilgilileri tarafından ihaleye çıkılacak. İhale sonucunda çalışma başlayacak. Kapalıçarşı’nın genel restorasyon projesi de Koruma Kurulu’nda. Kurul’dan çıkacak karar doğrultusunda bu yıl içinde çalışmaların başlaması bekleniyor.”


SEYYAR İSTİLASI TURİST KAÇIRIYOR


Kapalıçarşı’nın sorunlarından söz açılmışken, çarşı etrafında yaşanan seyyar satıcı istilasına da değinmeden olmaz. Özellikle de Nuruosmaniye kapısında, kelimenin tam anlamıyla işporta işgali yaşanıyor. Kapının önünde turistleri çeviren, ısrarla alışveriş yapmalarını isteyen seyyarlar, esnafı da turisti de bezdirmiş durumda. Bu köşenin takipçileri hemen hatırlar... Çarşı önündeki seyyar satıcı kuşatmasını defalarca dile getirdim. Esnaf, “Turistlerin peşini bırakmayan seyyarlar, turizmi baltalıyor. Turistler nasıl kaçacağını şaşırıyor. Bu görüntüler  İstanbul  gibi bir dünya şehrine hiç yakışmıyor” diye isyan ediyordu. Bu serzenişler artarak devam ediyor. Belediyenin seyyarlar için ciddi bir önlem alması bekleniyor.



HaberTürk



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler