28 / 03 / 2024

Karabük'te 173 yıllık çeşme ve çamaşırhane restore edilecek!

 Karabük'te 173 yıllık çeşme ve çamaşırhane restore edilecek!

Karabük'ün Zobran köyündeki 173 yıllık çeşme ve çamaşırhane restore edilecek. Vali İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşme ve çamaşırhanenin korumaya alınarak restorasyona karar verdiklerini söyledi.



Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1841 yılında yaptırılan, dış cephesi kesme, iç cephesi moloz taşlarla çevrili, yüzeyinde Anadolu Selçuklu üslubunu yansıtan zengin süslemelerin bulunduğu çeşme ve çamaşırhane restorasyonla yeniden işlevsel hale getirilecek.


Vali İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşme ve çamaşırhanenin korumaya alınarak restorasyona karar verdiklerini söyledi.


Tarihi yapının üzerindeki kaybolmaya yüz tutmuş süslemelerin aslına uygun hale getirileceğini anlatan Küçük, "İl genelindeki her tarihi yapı gelecek kuşaklara yaşatılarak aktarılıyor. Çeşmenin ve arkasında bulunan çamaşırhanenin çevresel etkiler sebebiyle özgün özelliklerinin bazılarını kaybetmesi nedeniyle restorasyonuna karar verildi. Tescilli çeşmenin onarımıyla ilgi rölöve-restitüsyon ve restorasyon projelerini Karabük Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü üstlendi. Restorasyon, kısa sürede tamamlanacak. Tamamlandıktan sonra çeşme kullanıma açılacak ve çamaşırhane müze olarak kullanılacak" diye konuştu. 


AA

 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler