29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon lira harcandı!

Kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon lira harcandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul’da "Kentsel Dönüşüm Aileleri"nin katılımıyla düzenlenen "Dönüşüm Devam Ediyor" programına katıldı.


Bakan Güllüce programda yaptığı konuşmada dünyanın en zor paylaşılan şeyinin gayrimenkul olduğunu dile getirdi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kayıpları telafi etmek için belediye başkanlarının, bakanlıkların, hükümetin koşması gerektiğini belirterek, "Bir an evvel, deprem gelmeden riskli bina, riskli alan problemi olabildiği kadar aza insin ve Türkiye bu kayıplarını koştuğumuz için, daha hızlı hareket ettiğimiz için karşılayabilsin" dedi.


Kentsel Dönüşüm Kanunu çıktığında komisyon başkanı olduğunu ve dönüşümün bu kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin etmediğini ifade eden Bakan Güllüce, "Daha uzun bir zaman alacağını sanıyordum. Genç, yeni bir uygulama, kaynak problemi var, başka problemleri var gibi sorular vardı kafamın içinde. Türkiye çok büyük hızla kentsel dönüşüme gidiyor" diye konuştu.


Bakan Güllüce, hangi partiden olursa olsun bütün belediye başkanlarına kentsel dönüşümde birlikte çalışma çağrısı yaptı. Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Bakan Güllüce, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Nasıl dünyanın en büyük havaalanını başlattık ve bitireceksek, nasıl hızlı treni yaptıysak, nasıl dünyanın sağlıkta en hızlı yükselen ülkesi konumuna geldiysek, sahra çadırı gibi koğuşların olduğu ve her koğuşta 20-40 kişinin yattığı hastanelerde 1-2 kişinin yattığı odalara döndürmeyi başarabildiysek, biz kentsel dönüşümü de başarabileceğimizi düşünüyoruz.


3-4 katlı metroların yapıldığı Batı ülkelerinin yanında biz daha 2 sene sonra İstanbul'da 500 kilometrelik metroya ulaşacağız. Hükümetin ve çok başarılı belediye başkanlarımızın el ele vermesiyle başarıyı elde etmiş olacağız. Oysa bunu dışarıdaki ülkeler çok önceleri halletmişler. Bu kayıpları telafi etmek için hem belediye başkanlarımızın hem bakanlıklarımızın, hükümetimizin koşması lazım. Bakan olduğum gün brifing almaya başladığımda arkadaşlarıma 'Türkiye'de en hızlı iş görülen bakanlık olmaya çalışacağız, siz de buna uyacaksınız' dedim. Belediye başkanlarımızın böyle bir bakanlıkla muhatap olduklarını bilmelerini isterim. Onlar da aynı hızla koşturmaya çalışsınlar. Bir an evvel, deprem gelmeden riskli bina, riskli alan problemi olabildiği kadar aza insin ve Türkiye bu kayıplarını koştuğumuz için, daha hızlı hareket ettiğimiz için karşılayabilsin."


Konuşmasının ardından Bakan Güllüce, Ağrı, Ankara, Sivas, Konya, Bursa, Kahramanmaraş, Kayseri, Tokat, Ordu'nun bulunduğu illerden gelen "kentsel dönüşüm aileleri"ne hediye verdi. Programın sonunda ailelerle hatıra fotoğrafı çekildi.


Kentsel dönüşüm verileri


Toplantıda verilen bilgiye göre, 2012'den bu yana ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmaları başladı ve bunların büyük çoğunluğu 2018'de tamamlanacak.


Kentsel dönüşüm için riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyeler yetkilendirilirken, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldı. Söz konusu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012'den bu yana ilgili belediyelerce yürütülen 54 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunuyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 200'e yakın proje teklifi halen inceleniyor. Uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018'e kadar projeler başlayacak.


Kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon lira harcandı. Kentsel dönüşüm, 1 milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 milyon kişiyi etkiledi. 2013'ten bu yana 2 yıl içinde 475 milyon lira kira yardımı yapıldı.


Bir yapının dönüşümünden sadece dış cephe yalıtımı ile yıllık 500 lira yakıt tasarrufu sağlanırken, gerek alan bazında gerekse bireysel yapı bazında yapılan dönüşümlerle 500 binden fazla yapı yenilendi. Bunun ülkeye enerji tasarrufu bakımından yıllık katkısı 250 milyon lira oldu. 6,5 milyon yapının dönüşümü sağlandığında miktarın yıllık bazda 3 milyar lirayı aşması bekleniyor.


Büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri şöyle: "İstanbul Yenişehir Projesi, İstanbul Finans Merkezi, Diyarbakır Sur İçi Bölgesi Master Plan Çalışması, Ankara Demetevler Bölgesi Master Plan Çalışması, İzmir Karabağlar İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi, Erzurum Yakutiye ve Aziziye Kentsel Dönüşüm Projesi, Sakarya Erenler Kentsel Dönüşüm Projesi, Ankara Altındağ, Mamak, Çankaya ve Elmadağ kentsel dönüşüm projeleri, Kütahya Merkez ve Pazarlar İlçesi kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Beyoğlu, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Pendik, Bağcılar ve Kadıköy kentsel dönüşüm projeleri, Adana Seyhan ve Ceyhan İlçeleri kentsel dönüşüm projeleri, Çorum Osmancık Kentsel Dönüşüm Projesi, Edirne Menzilahir Kentsel Dönüşüm Projesi, Bursa Yıldırım İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi."


TOKİ Haber



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, TOKİ Kayseri kura, Yeni konut projeleri