19 / 04 / 2024

Marmaris Orhaniye'de marina ve otelin genişletilmesine red!

Marmaris Orhaniye'de marina ve otelin genişletilmesine red!

Muğla'da yer alan Marmaris' in Orhaniye köyünde tarihi Bizans kilisesinin de yer aldığı arkeolojik SİT alanı içindeki marina ve otelin genişletilmesine Danıştay' dan red kararı çıktı


İmar planı değişiklikleriyle devam eden çevre yağmasını engellemek isteyen çevreciler bir kez daha mahkemeden zaferle çıktılar. Marmaris'in Orhaniye Köyü'ndeki Martı Marina ve bünyesindeki otelin büyütülmesini öngören revizyon imar planı değişikliğiyle ilgili yerel mahkemenin aldığı iptal kararı Danıştay'dan tarafından da onandı. 


ÇEVRECİLER VE KÖYLÜLER EL ELE 


Muğla İl Özel İdaresi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, Martı Marina ve bünyesindeki otelin büyütülmesini öngören revizyon imar planının kabul edilmesi üzerine çok sayıda köylü ve çevreci yargıya başvurdu. Muğla 2. İdare Mahkemesi'de, Muğla İl Özel İdaresi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine kararın iptali için dava açıldı. Mahkeme, yaklaşık 2 yıl önce, "Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar, kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir" hükmüne aykırı olduğu gerekçesiyle plan değişikliği kararını iptal etti. Bunun üzerine davalılar, temyiz için Danıştay'a müracaat etti. 


REVİZYON İMAR PLANI İPTAL EDİLDİ 


Çevrecilerin ve köylülerin uzun zamandır bekledikleri müjde Danıştay'dan geldi. Davacı köylüler ve çevrecilerin avukatlığını yapan Mehmet Hasbioğlu ve Marmaris Çevre ve Turizm Gönülleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, düzenledikleri basın toplantısıyla, Danıştay'ın kendi lehlerine karar vererek İdare Mahkemesi'nin kararını onadığını duyurdu. 

Marina içine yapılan otelin ikinci derece arkeolojik SIT alanı içinde kaldığı için, bu bölgeye inşaat izni verilmesinin kamu yararı ve hukuka aykırı olduğunu belirten Hasbioğlu, revizyon imar planı değişikliğinin Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini duyurdu. 


Mahkemenin ayrıca bu bölgedeki dolgu yapılardaki genişlemeyi öngören plan değişikliliğinin de iptaline karar verdiğini belirten Hasbioğlu, "Her iki mahkeme dosyası da Danıştay 6. Dairesi'nce onanarak geçti. Davalılar, onamaya karşı 'karar düzeltme' yoluna başvurdular. Şu an bu aşama bekleniyor" dedi. 


KAÇAK DURUMUNA DÜŞTÜ 


Muğla Valiliği ve Marmaris Kaymakamlığına başvurarak İdare Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmasını talep ettiklerini söyleyen Hasbioğlu, yasa gereği mahkeme kararının ilgilileri tarafından zaman geçirilmeden yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti. Hasbioğlu, mahkeme kararıyla işlemler iptal edildiğinden marinaya ve otele yapılan ilave kısımların kaçak durumuna düştüğünü de bildirdi. 



BU BİR ÇEVRE ZAFERİ 


Marmaris Çevre ve Turizm Gönülleri Grubu Başkanı Filiz Ersan ise mahkeme kararlarını "çevre zaferi" olarak değerlendirdi. 

Ersan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Orhaniye Köyü Özel Çevre Koruma bölgesi içerisinde kalan bir alan. Marinanın da bulunduğu körfez, küçük bir gölet modeli şeklinde. İçerisinde efsanevi Kızkumu Plajı bulunuyor. Koyun girişinde yer alan dev marina körfezin kirlenmesine neden oluyor. İlk başlarda küçük bir çekek yeri olan yer, zamanla büyütülerek marinaya dönüştürüldü. Buranın daha fazla büyümesine onay verilmesini tepkiyle karşılıyoruz. 


Ayrıca Muğla Valiliği tarafından burası için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli olmadığı yönünde karar verilmiş olmasını da kabullenemiyoruz." Köylüler için 50 metre olan denizden çekme mesafesinin marinadaki otel için 30 metre olarak uygulandığına işaret eden Ersan, marina içinde kalan tarihi kilisenin de zarar gördüğünü söyledi. 


Birgün