28 / 03 / 2024

Yalı Mahallesi'ndeki tarihi evler onarım bekliyor!

 Yalı Mahallesi'ndeki tarihi evler onarım bekliyor!

İstanbul'un tarihi dokusunu içinde barındıran yarımadada birçok bölge bakımsızlıktan dolayı kaderine terk edilmiş halde bekliyor. Geçmişin izlerini taşıyan suriçi bölgesinde vaat edilen projeler tam anlamıyla uygulamaya geçmiyor.



Tarihi yarımada içinde Marmaray ve Haliç metrosuna komşu Yalı Mahallesindeki eski evler, onarılacakları günü bekliyor. Vakıflara ait binaların da bulunduğu mahalledeki tarihi evler bakımsızlıktan dökülüyor..


Yeni konut projeleri hızla yükselirken birçok tarihi mahallenin bulunduğu bölgelerde evler atıl durumda onarılmayı bekliyor.  Marmaray  güzergahına komşu olan Yalı Mahallesi de bu yerlerden biri. Bölgeden Marmaray ve Yenikapı-Haliç metrosunun geçmesiyle ev fiyatlarının 8 kata kadar arttığı semtte son 5 yıldır herhangi bir değişiklik yaşanmış değil. Mahalle sakinleri ise evlerini restore edecek maddi güce sahip olmadıklarından yakınıyor. Bu yüzden birçok aile evlerini büyük inşaat firmalarına satmak durumunda kalıyor. 2009 yılı yerel seçimleri öncesi Aksaray Mahallesi'ne bağlanan Yalı Mahallesi'nde yaklaşık 200 hane bulunuyor. Vakıflara ait restorasyon bekleyen tarihi binaların da bulunduğu mahallede evler bakımsızlıktan dökülüyor. Adeta kendi kaderine terk edilen mahalle Marmaray'm gelmesiyle birlikte inşaat firmalarının da hedefi haline geldi. 


80-100 bin lira değer biçilen 50 metrekarelik evler şimdi 800 bin liradan satışa sunuluyor. Bölgedeki evlerin değerinde büyük bir artış olduğunu söyleyen mahalle sakinleri evlerin yerini lüks otellerin alacağını öne sürüyor. Fatih Belediyesi ise evlerin restorasyon ve yenilemelerini vatandaşların kendi inisiyatiflerine bıraktı. 2008 yılında yaptığı açıklamada Yenikapı Marmaray inşaatının arka kısmında kalan Yalı Mahallesi'nin turizm alanı olacağını söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir,

"Burası ofislerin olduğu, turizm tesislerinin. rezidansların ve butik otellerin yer aldığı İstanbul'un önemli bir merkezi olacak. Proje içinde bir de Kültür Parkı var. Marmaray kazısından çıkarılan gemiler bu parkta sergilenecek. 2010 yılına yetiştirmeyi planlıyoruz. Bu proje 2010 Kültür Başkenti etkinliklerinin de önemli projeleri arasında yer alıyor." diyor. 


Yalı Mahallesi sakinleri ise belediyenin kendilerini burada barındırmayacağını söylüyor. Hacı Ahmetnur, bölgenin ranta açıldığını, bölgedeki evlerin değerinin çok arttığını belirtiyor. Ahmetnur, "Duyduğumuz kadarıyla tarihî yapılar yenilenecek, diğerlerinin yerini ise turistik oteller alacak. Küçücük yerlere bile 1 trilyon lira isteniyor. Cumbalı küçük evler şu an 750 bin liraya satılıyor." diyor. Muhtar Hüseyin Ustaoğlu ise "Mahallede 100 bin liraya satılan yerlerin fiyatı 600-800 bin liraya çıktı." diyor. 


Zaman



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Aksaray kura, Satışa çıkacak projeler