18 / 04 / 2024

İzmir'de inşaat sektörü durma noktasına geldi!

İzmir'de inşaat sektörü durma noktasına geldi!

MÜFED Başkanı Necip Nasır, yapılarda 'çıkına' diye tabir edilen uygulamanın belirsiz şekilde sınırlandırılmasının, İzmir 'de inşaat sektörünü durma noktasına getirdiğini ifade etti.


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, yapılarda 'çıkına' diye tabir edilen uygulamanın belirsiz şekilde sınırlandınlmasmın, İzmir'de inşaat sektörünü durma noktasına getirdiğini söyledi. 


Necip Nasır,  İzmir  Biiyükşehir Belediyesinin yapı çıkmaları ile ilgili 27 yıldır yapılan uygulamaya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından görüş sormasıyla başlayan ve Bakanlığın Afyon'daki yerel bir mahkemenin kararını göz önünde bulundurarak gönderdiği yazıya istinaden yapılarda çıkma uygulamasını belirsiz şekilde sınırlandırılmasının sektördeki yeni projelerin önünü kestiğini savundu. 


Mağduriyetler fazla İzmir'in 1987 ve 2002 tarih onaylı, İzmir Büylikşehir Belediyesi İmar Yönetmeliklerinin her ikisinde de yer alan "Kendi bahçe hudutları dışına taşmamak kaydıyla çıkma yapılabilir" ve aynı zamanda ön bahçesiz parsellerde de "parsel önü yol genişliğine göre çıkma yapılması" hakkındaki istisna bir düzenlemeye göre yapılandığını hatırlatan Nasır, "izmir'in meskûn bölgeleri, çıkmalı yapı stoklarından ve çoğunlukla küçük parsellerden oluşuyor. Yerleşim alanlarındaki inşaat yapılmamış arsalarda, çıkma yapılamaması, arsa sahiplerine ve belli sayı ve daire metrajı ile kat karşılığı sözleşme yapan müteahhitlere büyük mağduriyetler yaşatıyor" diye konuştu. 

Bu yazışmaların oluşturduğu belirsizlikle, İzmir'de arsa temin etmede büyük sıkıntı yaşayan inşaat sektörünün adeta çıkmaza sürüklendiğini ve mevcut arsalarda projelerin durdurulmasının büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu kaydeden Necip Nasır, müteahhitlerin yaşadığı bu büyük sorunun çözümü amacıyla Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin'e konuyu bizzat aktardıklarını söyledi. 

Yönetmeliğe ek madde Mevcut yönetmeliğe eklenecek bir maddeyle sorunun rahatlıkla çözülebileceğini vurgulayan Nasır,"Bahçesiz parsellerde; ada yüzünde imar planına, mevzuata, ruhsat ve eklerine uygun oluşturulmuş çıkmalı binalar bulunması halinde yeni yapılacak binaya da bitişik binalara uyum sağlayacak şekilde çılana izni verilmesi, sıkıntıları ortadan kaldıracaktır. Bu sorun sadece meskun bölgelerde bulunmakta; gelişme alanlarında ise böyle bir sorun yaşanmamaktadır" ifadesini kullandı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin'in, sektördeki bu mağduriyetin giderilmesi için bir düzenleme yapılabileceğini ifade ettiğini aktaran Necip Nasır, konuyla ilgili dosyayı Ulaştırma ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldınm'a da ulaştırdıklarını, bakanın konunun çözümü için devrede olduğunun altını çizdi. 


Nasır son olarak, ekonomiyi ayakta tutan inşaat sektörünün önünü açacak planlamalar yapılması beklenirken, gereksiz bir yazışma yüzünden İzmir'de sektörü çıkmaza sürükleyen belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirtti. 



Yenigün



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri