29 / 03 / 2024

İzmir'de kentsel dönüşüm bir an önce başlatılmalı!

 İzmir'de kentsel dönüşüm bir an önce başlatılmalı!

EGE Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan Türkiye’nin her yerininin deprem bölgesi olduğunu, tüm dünya bilim adamlarının söylediği kaçınılmaz sonun bir kader olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti.


Aslan ve Danışma Kurulu, kentsel dönüşümün bir an önce başlatılması konusunda uyarıda bulundu. Aslan dönüşüm başlatılmadıkça büyük deprem facialarının bilançosundan siyasi iktidarın sorumlu olacağını söyledi.


Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ve Danışma Kurulu düzenledikleri basın toplantısında kentsel dönüşümdeki sorunlarla ilgili görüşlerini açıkladı. Ege Koop Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye’nin her yerininin deprem bölgesi olduğunu, tüm dünya bilim adamlarının söylediği kaçınılmaz sonun bir kader olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti. Aslan, "Bunu da yapacak olan siyasi iradedir. Ankara’daki genel siyasi irade ve yerel siyasi irade el ele mücadele vermelidir. Bu olanak ve fırsat 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası ve bu yasaya uygun yönetmeliklerle, eksiklere rağmen yakalanmasına karşın bugüne kadar kent ve ülke bazında ciddi bir uygulamaya geçilmedi. Kentsel dönüşüm uygulamaları başlatılmadıkça, büyük deprem facialarının bilançosundan siyasi irade sorumlu olacaktır" dedi. 


Kanun ve yönetmelikler çıktığından beri kentsel dönüşüm için çok değerli ve uzun bir zaman bireysel bazı örnekler hariç vatandaş- mütehahhit arasında sonuca varamayan pay pazarlıkları ile geçildiğine dikkat çeken Hüseyin Aslan, bilen bilmeyen birçok kişinin kafa karıştırdığını ve vatandaşların çaresiz kaderine terkeldildiğini söyledi. Aslan "Çözüm, siyasi iradenin vatandaşlara kentsel dönüşümün yasal olarak zorunlu olduğunu ve yapılacağını anlatması ve vatandaşla müteahhit arasında hakça pay paylaşımını sağlayacak ortamın yaratılmasına öncülük etmesidir" dedi.


İzmir genelinde bina yaş ortalamasının 25 yıl üzeri olduğunu Sayıştay raporlarına göre kaçak yapılaşmanın yüzde 60-65 olarak tespit edildiğine dikkat çeken Aslan, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre  İzmir  ili genelindle 313 bin binanın kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmesinin düşünüldüğünü söyledi. Aslan, İzmir’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 918.16 hektar, Büyükşehir Belediyesi’nin 305.47 hektar olmak üzere toplam 1 milyon 222 bin 63 hektarlık alanın kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edildiğini, ancak Narlıdere Belediyesi hariç ne Bakanlık ne de Büyükşehir Belediyesi’ni henüz somut bir adımının ortaya çıkmadığını belirtti. Aslan, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgelerde henüz bir dönüşüm olmazken, kent merkezlerinde ranta yönelik bir bina yenilemenin sürdüğünü söyledi. 


İzmir


Ege Koop Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erkan ise kentsel dönüşümün hayata geçmesi için en uzman bilirkişi komisyonlarının kurulmasının şart olduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş bölgelerin, kentsel dokuyu köklü biçimde yapılandıracak ve kente yeni bir kimlik ekleyecek şekilde, eskimiş mevcut imarlı yapı stoku bina yenilemelerinin ise ayrı ayrı ele alınması gerektiğini belirten Erkan "Ancak her ikisi için de kamu, belediyeler, hak sahipleri, oda temsilcileri ve uzman akademisyenlerin katıldığı ’Uzman bilirkişi komisyonları’ oluşturulmalıdır. 


Uzman bilirkişi komisyonları kentsel dönüşüman yapılacağı alan ve binaların o günkü değeri ile, dönüşüm yapıldıktan sonraki değerini belirlemelidir. Komisyon, her bir bina, konut, kat ve bağımsız birimin, manzara, sokak ve konumuna göre hakkaniyetli olarak, pay saptama ve şerefiye durumunu saptayıp belli katsayılarla, bugünkü payın, gelecekte hangi paya tekabül edeceğini net olarak belirlemelidir" dedi.


Basın toplantısında konuşan Ege Koop Onursal Başkanı Öcal Uluç, bugüne kadarki yönetimlerin depremle nasıl yaşanılacağını Türk insanına öğretmediklerini, güvenli yaşayacağı bir binanın tüm insanların hakkı olduğunu söyledi. Kentsel Dönüşüm yasasının çıktığını, eksikleri olduğunu belirten Uluç "Gördüğümüz insanlarla müteahitleri karşı karşıya getiren pazarlıklardan başka bir şey ortaya çıkmadı" dedi. Danışma Kurulu üyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Mehmet Karcı ise gecekondu bölgelerindeki sağlıksız yapıların mutlaka tasfiye edilmesi gerektiğini belirtti.

 


Hürriyet 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler