19 / 04 / 2024

İzmir'de kentsel dönüşüme yoğun ilgi!

İzmir'de kentsel dönüşüme yoğun ilgi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lisanslı bir firmanın temsilcisi olan Hakan Çatalkaya, düzenlediği basın toplantısında İzmir'deki binaların yüzde 80'inin dönüşmesinin gerektiğini toplamda 600 bin binanın bu kapsamda yenileneceğini ifade etti...


İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları için proje ve danışmanlık hizmeti veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lisanslı bir firmanın temsilcisi olan Hakan Çatalkaya, düzenlediği basın toplantısında İzmir'deki binaların yüzde 80'inin dönüşmesinin gerektiğini, toplamda 600 bin binanın bu kapsamda yenileneceğini ifade etti. 

Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşların bilgi sahibi oldukça talebin arttığını, mart ayı itibarıyla kentsel dönüşüm bavşurusu yapan bina sayısının 28 bin 167'ye ulaştığını anlatan Çatalkaya, bu rakamla İzmir'in ülke genelinde İstanbul'un ardından ikinci sıraya yerleştiğini ifade etti. 


2 yıl önce ayda 10 olan başvuru sayısının son dönemde ortalama 300'e kadar yükseldiğini belirten Çatalkaya, "Vatandaşlar, kentsel dönüşüm kapsamında kendilerine sunulan avantajlar hakkında bilgi sahibi oldukça başvuru yapıyor. Yıl sonunda ayda 500 başvuru ortalamasına ulaşılacağını düşünüyoruz" dedi. 


İzmir'de en çok başvurunun Karşıyaka, Buca, Karabağlar ve Konak ilçelerinden geldiğini anlatan Çatalkaya, belediyelerin de ilan ettikleri riskli alanlarda dönüşüm çalışmalarını devam ettirdiğini kaydetti. 


Yerel seçimlerin tamamlanmasıyla dönüşüm talep edilen bina sayısının katlanarak artmasını beklediklerini kaydeden Çatalkaya, bakanlıktan lisans alan 20 dönüşüm firmasının İzmir Kentsel Dönüşüm Derneği'ni kurduğunu, derneğin binası riskli ilan edilenlerin avantajlarını nasıl kullanacağı konusunda eğitimler verdiğini dile getirdi. 

Sisteme girilen 2 bini aşkın binadan ancak 100'ünde yıkımların başladığını ifade eden Çatalkaya, yerel seçimlerin tamamlanmasıyla bu sürecin de hızlanacağını kaydetti. 


Dönüşümün tek başına belediyelerin gücüyle tamamlanamayacağını ifade eden Çatalkaya, "Biz vatandaş taleplerine bakıyoruz. Talepler hızla artıyor. Binası riskli olmasına rağmen dönüşüm istemeyen kişiler için de konutunu reel bedellerle satma imkanı getirilmiş. İzmir'deki binaların yüzde 80'i risk altında, ya yenileyeceğiz ya da bekleyeceğiz deprem yıkacak" dedi. 


Aliağa Ekspres Gazetesi 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri