19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm teşvikleri arttırılacak mı?

Kentsel dönüşüm teşvikleri arttırılacak mı?

İNŞAATÇILAR, kentsel dönüşüm teşviklerinin artırılmasını da talep etti. GYODER, INDER ve KONUTDER, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu hakkında bir rapor yolladı.


İNŞAATÇILAR, kentsel dönüşüm teşviklerinin artırılmasını da talep etti. Sektörün en önemli temsilcileri arasında yer alan GYODER, INDER ve KONUTDER, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu hakkında bir rapor yolladı.


Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinin hem alıcıya hem satıcıya çok fazla vergi yükü getirdiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, Bakan Güllüce'ye şu görüşleri aktardı: ,


İMKAN VER PAYI AL 

"Öncelikle alıcı ve satıcı için ayn ayrı ve söz konusu gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamak üzere gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanan tapu hara, damga vergisi, noter ücreti gibi rakamsal olarak küçük ama bir araya gelince önemli yüklere ulaşan belediye harçları, gayrimenkul'projesi için çok önemli yük haline geliyor. Bir de bu işlem vergilerine söz konusu gayrimenkulün elden çıkarılmasından kaynaklanan değer artışı nedeniyle doğan gelir vergisi eklenince düşünülmesi gereken maliyet daha da büyüyor. Kentsel dönüşümde daire sahiplerinin ve inşaat şirketlerinin olumlu algısını güçlendiren araç, harç, üaet istisnası ve yüzde İlik indirimli KDV oram uygulamasıdır. Kentsel dönüşüm hamlesinin kamuoyu ve sektör nezdinde bu kadar kısa sürede destek bulmasının nedenlerinden biri de bu iki teşviktir. Devletin ve belediyelerin kararıyla mülk sahiplerine ekstradan kazanç sağlama imkanı veriliyorsa bu olanağı veren kamunun da bundan pay alması gerekli olduğunu düşünüyoruz. 


ŞİRKETLERE CAZİBE YARATILSIN 

6306 Sayılı Kanun'da 'riskli alanlardaki yapıların mevcut alanları için daha önce belediyelerce alınan harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanım maksadı değişiklikleriyle yapı alanındaki artışlar için hesaplanan harç ve ücret farkları alınır" deniliyor. Bu düzenleme riskli alanlarda arsa payı karşılığı inşaat yapmayı cazip olmaktan çıkarıyor. Bu mahallelerde belediyeyle vatandaş baş başa kalıyor. Bu maddenin tamamıyla kaldırılmasını temenni ediyoruz. Vatandaşlarla bu mahallelerde uzlaşma yapmak birkaç yıl para harcanmasına neden olduğu için bu alana teşvik uygulanarak, inşaat şirketleri için bir cazibe yaratılması büyük bir kazanım olacaktır." GYODER, INDER ve KONUTDER gibi inşaat sektörü temsilcileri. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye bir mektup göndererek vergilerin yüksekliğinden yakındı. 


Hürriyet Ankara