25 / 04 / 2024

Tapu takas işlemleri nerede yapılır?

Tapu takas işlemleri nerede yapılır?

Trampa adı da verilen tapu takas işlemleri taşınmaz malların birbirleriyle değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor.Peki tapu takas işlemleri nerede yapılır?


Tapu takas işlemleri nerede yapılır?

Borçlar Kanunu kapsamında tapu takasına ilişkin bilgilere yer veriliyor. Kanunu'n 118'inci maddesine göre, iki, şahıs birbirine borçlu oldukları takdirde, her iki taraftan biri borcunu alacağı ile takas edebiliyor. 


Takas işlemi için sınırlamalar bulunmuyor. Farklı şehirlerdeki mallar içinde takas yapılabiliyor.Peki tapu takas işlemleri nerede yapılır?


Tapu takas tescil işlemleri, Tapu Müdürlükleri'nde gerçekleştiriliyor. 


Tapu takasına müracaat etmek için de bir takım belgeler isteniyor. Öncelikle takas yapılacak taşınmaz malların tapu veya ruhsatları gerekiyor. Daha sonra ise fotoğraflı kimlikler isteniyor. Kimlik yerine pasaportta geçerli olabiliyor.


Takas işlemi için, mal sahiplerinin 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları, eğer temsilci takasa  katılacak ise temsilci olduğuna dair belge ve vergi kimlik numarasının yazılı olduğu vergi dairesinden verilmiş bir belge de gerekiyor. 


Takas edilecek taşınmaz malların değerlerinin birbirine eşit olması şartı da bulunmuyor. Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor.


Tağu takas işleminin mali yönü de bulunuyor.İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere ilgililerce beyan edilecek değerleri üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor. 


Döner sermaye işletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. Var olması halinde malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.

Tapu takas sözleşmesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com