19 / 04 / 2024

Şahdeniz 2 Konsorsiyumu Nabucco Batı'yı seçti

 Şahdeniz 2 Konsorsiyumu Nabucco Batı'yı seçti

Şahdeniz 2 Konsorsiyumu, Azerbaycan'daki Şahdeniz 2 sahasından Avrupa'ya doğalgaz aktarımı Nabucco Batı'yı seçti



     Altı hissedarın da desteklediği Nabucco Batı teklifi, 16 Mayıs 2012'de Nabucco Gas Pipeline International GmbH tarafından konsorsiyuma sunulmuştu. 

     Nabucco Gas Pipeline International GmbH Genel Müdürü Reinhard Mitschek yaptığı yazılı açıklamada, bu kararın Nabucco Projesi için önemli bir dönüm noktası ve nihai yatırım kararı için önemli bir adım olduğunu bildirdi. 

     Nabucco'nun doğalgaz kullanıcılarına seçme özgürlüğü tanıdığını ve Avrupa'daki arz güvenliğine kayda değer bir katkı sağlayacağını belirten Mitschek, ''Doğalgaz üreticileriyle kuracağımız başarılı işbirliğini sabırsızlıkla bekliyoruz'' dedi. 

     Bin 300 kilometre uzunluğundaki 48'lik boru hattı, Türkiye-Bulgaristan sınırı yakınlarından başlayarak, geçiş ülkelerindeki istasyonlar aracılığıyla Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya doğalgaz taşıyacak. 

     Ölçeklenebilir ve çok kaynaklı bir doğalgaz aktarımı altyapısı sağlayacak olan Nabucco Batı, orijinal Nabucco konseptiyle aynı prensiplere sahip olacak. Hattın kapasitesi, talebe göre 10 milyar metreküp ile 23 milyar metreküp arasında ayarlanabilecek. Proje, 2009 yılı Temmuz ayında imzalanan hükümetlerarası anlaşma ve proje için destekleyici bir yasal ve düzenleyici çerçeveyi garanti eden proje destek anlaşmalarıyla da destekleniyor.