26 / 04 / 2024

Büyük konut projeleri çimento sektörünü olumlu etkileyecek!

Büyük konut projeleri çimento sektörünü olumlu etkileyecek!

TÇMB Başkanı Şefik Tüzün, "Büyük ölçekli konut projeleri, ülkemizdeki çimento tüketimini artıracak ve sektörümüz açısından olumlu sayılacak gelişmelerdir." dedi.


TÇMB Başkanı Şefik Tüzün:

İnşaat sektörü, ülke ekonomik faaliyetleri ve büyümesi içinde dinamo görevi görmekte ve önemli bir yer tutmaktadır. Çimento sektörünün büyümesi genellikle ülke büyümesine paralel seyretmektedir. Ancak, ekonomideki ani iniş ve çıkışlarda, çimento sektörü inşaat sektörü ile birlikte çok daha büyük oranda tepki vermektedir. Sektör 2013 yılını çok iyi bir performansla geçirmiş ve ülke büyümesinin yaklaşık 3 katı büyüme yaşamıştır; 2013 yılında iç satışlarda yaklaşık 4 milyar dolar ciro sağlamıştır. Bu yılın da dolar bazında yine aynı civarda bir ciro ile kapanacağım öngörüyoruz. 2015 yılında da GSYH büyümesinin bir puan üzerinde bir büyüme hedeflemekteyiz.


Son yıllarda ön plana çıkan ve önem kazanan sürdürülebilir büyüme kavramım sektörümüz açısından bir fırsata dönüştürmeyi hedefliyoruz; bu kavramı çimento tesislerini tüm paydaşlan ile yakın ilişkiler içinde ve çözüm ortağı konumuna getirmek için kullanacağız. Bütün bu çalışmalarda kısa sürede

başanya ulaşmak ancak tüm paydaşlarımızın da aynı veya benzer yaklaşımlara sahip olması ile mümkün olabilecektir.


Önümüzdeki dönemde katma değeri daha yüksek, yenilikçiliğin, Ar-Ge faaliyetlerinin ön planda olduğu yüksek teknoloji gerektiren imalat sektörlerine ağırlık verileceğini anlıyoruz. Amaç kg başına katma değeri daha yüksek, getirisi daha yüksek ürünler ile dünya pazarına girmek. Türkiye’nin önemli hedeflerinden bir diğeri de enerjide dışarıya bağımlılığı olabildiğince azaltmak, yenilenebilir ve yerli enerji potansiyelini kullanmak. Şüphesiz bu yaklaşıma aynen katılıyoruz. Ancak, ülke büyümesinde lokomotif görevi gören inşaat sektörünün de gözardı edilmeyeceğini düşünüyoruz. Nitekim, devam etmekte olan enerji ve altyapı yatırımları, kentsel dönüşüm projeleri ve devam eden büyük ölçekli konut projeleri, ülkemizdeki çimento tüketimini artıracak ve sektörümüz açısından olumlu sayılacak gelişmelerdir.


Dünya Türkiye Ekonomisi Dergisi



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri