24 / 04 / 2024

CNR Emlak Fuarı'nda katılımcı firma sayısı azaldı!

CNR Emlak Fuarı'nda katılımcı firma sayısı azaldı!

TÜRKİYE’DE son yıllarda düzenlenen tek gayrimenkul fuarı olması nedeniyle sektörün ilgi gösterdiği CNR Emlak 2015 - Konut, İşyeri Satınalma, Kiralama ve Finansman Fuarı dün kapılarını açtı.


Gayrimenkul sektörünü yurt içinde buluşturan CNR Emlak Fuarı, önceki yıllarına göre sönük kaldı. Dev projeler fuara gelmedi, standlar boş kaldı. Fuarın seçimden hemen sonra açılması katılımı etkiledi.

Geçtiğimiz yıllarda sektörün önde gelen firmalarının dev projeleriyle katıldığı fuarda bu yıl aynı tablo yoktu. Daha önce stand açan firmaların çoğu bu yıl fuarda yer almadı. Katılımcı firma sayısı 100’e yaklaşabildi. Fuar alanının tam ortasında kalan standlar boş kaldı. Buralara ziyaretçilerin dinlenmesi için banklar yerleştirildi. Sektör temsilcileri, fuara bu yıl ilginin azalmasına sebep olarak 1 Kasım genel seçiminin hemen ardından düzenlenmesini, geçtiğimiz yıllardaki katılımlarından verim alamamalarını gösterdi.

 Plandakiyle aynı değil

Katılımcı firmalar ise kendilerine fuar şirketi tarafından gönderilen yerleşim planı ile fuar alanındaki yerleşim planının farklı olmasından şikayet etti. CNR tarafından fuara katılmayı düşünen firmalara gönderilen opsiyonlu yerleşim planında TOKİ, Emlak Konut GYO, Ağaoğlu, Soyak, Sur Yapı, Rumeli Gayrimenkul ve Demir İnşaat gibi firmalar yer alıyordu. Demir İnşaat, “Emlak Fuarı’na, fuarı düzenleyen şirketin sözleşme koşullarını yerine getirmemesi ve sözleşmeye aykırı olarak yerleşim planında düzenleme yapması nedeniyle katılmama kararı verdik” açıklamasını yaptı. Fuarda neden yer almadıklarını sorduğumuz Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, davet edildiklerini ancak seçime çok yakın bir tarihte olması nedeniyle katılmayı tercih etmediklerini söyledi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Sürecin başından bu yana fuarda olmayacağımızı söylemiştik. Fuar katılımlarına önem veriyoruz ama hedeflerimize ulaşacağımız fuarları seçiyoruz” derken, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da yurt içinde yapılan fuarlarda hayal kırıklığı yaşadıklarını, bu nedenle katılmadıklarını ifade etti. 

 İlk günden memnun

 CNR Holding Pazarlama Grup Başkanı Reha Tartıcı, yerleşimle ilgili “Planda opsiyonlu firmalar da bulunuyor, daha sonra iptal edenler olabilir. Firmaların katılımı seçimden de etkilenmiş olabilir” dedi. Fuar alanındaki boşluklar için, “Ziyaretçiler için yaşamsal alanları genişletiyoruz” diyen Tartıcı, fuarın ilk gün performansından memnun olduklarını ifade etti. 

 İTO’nun maketi var

 - Fuarda Kiler GYO, Referans Güneşli, Referans KartalKordonboyu, Referans Kartal Towers ve Referans Bahçeşehir projelerini tanıttı.

 - Ofton İnşaat, fuarda Elysium Elit Koşuyolu, Elysium Art Şişli, ElysiumSerenity Kandilli ve Elysium Lale Apartments projeleriyle yer aldı.

 - Fuarda İTO’nun ‘Yaşayan İstanbul Maketi’ görücüye çıktı. Yurt içinde ilk kez sergilenen maket, 3 ay boyunca CNR’da olacak.

 Tedirginlik bitti yatırıma geldiler

 SEÇİMDEN tek parti iktidarının çıkmasından memnun olan Arap yatırımcılar, fuarda yatırım avına çıktı. Hiper Gayrimenkul’ün standına gelen Suudi Arabistanlı Al-Jazera Riyadh’ın Başkanı Dr. Abdullah Al- Marzuki, “Seçimden önce tedirgindik ancak istikrar sağlandı. Artık ileriye dönük projeler geliştireceğiz. İslami yatırım gruplarının Türkiye’ye gelmesini sağlayacağız” diye konuştu. Hiper Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Genç, seçim sonuçlarının belli olmasıyla Körfez müşterilerinin ödemelerini yapmaya başladığını belirtti.

 Fuarda Babacan Premium projesini tanıtan Babacan Yapı CEO’su Mehmet Babacan, “1 Kasım sonrasında Arap müşterilerimizden tebrik mesajları geldi. Belirsizlik devam etseydi iptaller olabilirdi. Dönüşler başladı” dedi. 

CNR Emlak 2015’te bir salonun tam ortasında yer alan iki büyük stand boş kalınca ziyaretçilerin dinlenmesi için banklar yerleştirildi.


Vatan/ Meltem KARA



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016