27 / 04 / 2024

Gayrimenkul patronları: Yeni konutta prim yüzde 20'yi geçmemeli!

 Gayrimenkul patronları: Yeni konutta prim yüzde 20'yi geçmemeli!

Gayrimenkul patronları, inşaatı devam eden projelerde başlangıç ve bitiş metrekare fiyatları arasındaki makasın çok açılmaması gerektiğini söyledi. Yeni projede kabul edilir yıllık prim artışı ise yüzde 20 olarak verildi.


0850 222 0600

Pro­je­nin baş­lan­gıç ve bi­tiş ara­sın­da­ki prim ora­nı sek­tör­de ye­ni bir tar­tış­ma baş­lat­tı. Gayrimenkul patronları son dö­nem­de bir­çok pro­je­de baş­lan­gıç met­re­ka­re fi­ya­tıy­la bi­tiş met­re­ka­re fi­ya­tı ara­sın­da ma­ka­sın cid­di oran­da açıl­dı­ğı­nı kay­de­de­rek, ma­kul sı­nı­rın yüz­de 40 ci­va­rın­da ol­du­ğu­nu kay­det­ti.


Ko­nu ile il­gi­li gö­rüş­le­ri­ni al­dı­ğı­mız Ağa­oğ­lu İn­şa­at Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ali Ağa­oğ­lu, “Bir pro­je her ­za­man alı­cı­sı­na ka­zan­dır­ma­lı, an­cak ilk alan ile son alan ara­sın­da  ma­kas çok açıl­mama­lı­” de­di.


Yüksek fiyat alıcıyı kaçırır


Ye­şil GYO Ge­nel Mü­dü­rü Işık Gök­ka­ya ve Gap İn­şa­at Ge­nel Mü­dü­rü Fey­zul­lah Yet­gi­n ise pro­je­le­rin in­şa­atı de­vam et­ti­ği dö­nem için­de yıl­lık prim oran­la­rı­nın yüz­de 15-20 se­vi­ye­le­rin­de ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çe­ke­rek, “Ak­si tak­tir­de pro­je­le­re son­ra­dan gi­re­cek olan ki­şi­ler ilk alan ile ara­la­rın­da cid­di fi­yat fark­lı­lık­la­rı oluş­tu­ğu­nu gö­re­rek ko­nut ve­ya iş­ye­ri al­ma eği­li­min­den vaz­ge­çer. Bu da elin­de ha­len sa­tıl­ma­yı bek­le­yen ba­ğım­sız bi­rim bu­lun­du­ran in­şa­at fir­ma­sı­nı zor­la­r” bil­gi­si­ni pay­laş­tı.


Primi piyasada belli olur


İş GYO Ge­nel Mü­dü­rü Tur­gay Ta­nes ve Ti­mur Gay­ri­men­kul Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Er­den Ti­mu­r da ma­ka­sı yıl­lık yüz­de 15-20 ban­dın­da ver­di. Ta­nes, “P­ro­je­nin lo­kas­yo­nu, ka­li­te­si ve mar­ka­sı güç­lüy­se her za­man prim ya­par. An­cak in­şa­at sü­re­sin­ce fir­ma­la­rın ma­ka­sı çok aç­ma­ma­sı ge­re­kir. Ma­kas açıl­dık­ça şiş­kin fi­ya­ta iliş­kin stok faz­la­sı olu­r” bil­gi­si­ni ver­di.


Er­den Ti­mu­r ­da asıl be­lir­le­yi­ci­nin pro­je ta­mam­lan­dık­tan son­ra olu­şan fi­yat ol­du­ğu­na vur­gu ya­pa­rak, “Ma­ka­sın çok açıl­ma­sı pro­je son­ra­sın­da da so­run teş­kil eder. Şiş­kin fi­yat ne­de­niy­le ikin­ci el pi­ya­sa­da fi­yat­lar ge­ri­ler ve bu nok­ta­da ka­za­nan sa­de­ce mü­te­ah­hit olu­r” şeklinde konuştu.


Son alan mağdur olmamalı


Ta­hin­ci­oğ­lu Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Öz­can Ta­hin­ci­oğ­lu da ilk alan ile son alan ara­sın­da mut­la­ka bir fark ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni an­cak son ala­nın­da ka­zan­ma­sı­na im­kan ta­nın­ma­sı­nı söy­le­di. Yap­tık­la­rı tüm pro­je­ler­de bu ay­rı­ma dik­kat et­tik­le­ri­ni be­lir­ten Ta­hin­ci­oğ­lu, “Ma­kul se­vi­ye 2 yıl­lık pro­je­de yüz­de 40” şek­lin­de ko­nuş­tu.


Emine Açar/Bugün Gazetesi