29 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektöründe ne yapsam satarım devri bitti!

Gayrimenkul sektöründe ne yapsam satarım devri bitti!

Ali Dumankaya Takvim gazetesine konuk yazar oldu. Ali Dumankaya, "Konut sektöründe mütekabiliyet, kentsel dönüşüm yasası, yeni tüketici kanunu ve KDV oranlarındaki düzenlemelerle yeni bir döneme başlangıç yapılacağını düşünüyorum." dedi.


Konut sektöründe mütekabiliyet, kentsel dönüşüm yasası, yeni tüketici kanunu ve KDV oranlarındaki düzenlemelerle yeni bir döneme başlangıç yapılacağını düşünüyorum. Bu yeni dönemin etkileri ise zamanla yaşanmaya başlanacak. Sektörde artık ne yapsam satarım devri bitti. Artan tüketici bilinci ile değişen ihtiyaç ve beklenti karması yeni trendlerle buluştu. 


Bu sebeple firmaların talep değişimlerini doğru analiz etmeleri gereken bir döneme girildi. Rekabet daha da hızlanacak ve farklılaşma çabası artacak. Gereksiz yere maliyetlerin yükselmediği, daire içi verimliliği gözeten, aidat hassasiyetini ön plana çıkartan, çevresiyle bütünlük halinde olan, kullandıkça değerlenen konutlar üretilmeli. 


Ülkemizde büyük şehirlerdeki yeni konut yatırımları hâlâ talep çekmektedir. Aynı zamanda mütekabiliyet yasası ile yabancılara konut alımının önünün açılması da sektöre yönelik olumlu beklentilerimizi korumamızı sağlamaktadır, özellikle büyük projelere yönelik yabancı ilgisinin sektör gelişimini olumlu etkilemesini beklemekteyiz. Burada ülkemizin,  İstanbul  , İzmir, Antalya, Bursa, Trabzon başta olmak üzere şehirlerin marka değerini artırıcı politikalar geliştirerek yabancıların ilgisinin sürekliliği sağlanmalı. Geçmişte bu süreci yaşayan ülkelerin olumlu ve olumsuz tecrübelerinden ders alınmalı. 



KALICI ADIMLAR ATILMALI 

Yüzde 95'e yakın yerli ürün kullanılan gayrimenkul sektörü aynı zamanda bir nevi yabancı kaynak girişi sağlayarak cari açığın kapanmasında da önemli bir rol oynama potansiyeline sahiptir. Gayrimenkul sektörü önümüzdeki 20 yıla damgasını vuracak, özellikle kentsel dönüşümün süreçlerinin doğru yönetimi gerekiyor. 1520 yıl sonra aynı yerleri yeniden dönüştürmek zorunda bırakmayacak şekilde hazırlanan ve başta ulusal plan ile başlayan makro ve mikro ölçekte plan çalışmaları yapılarak somut, kalıcı ve sürdürülebilir adımlar atılmalı. 


Sonuç olarak mevcut konut arzını karşılayacak yeterli talebin halen bulunduğunu ve sektördeki büyümenin azalarak da olsa devam etmesini öngörüyoruz. Ekonomik büyüme ile bağlantılı olan gayrimenkul sektör büyümesinin 2014 yılında Türkiye GSYH büyümesinin üzerinde bir performans sergilemesini beklemekteyiz. Gayrimenkul sektörü her zaman lokomotif olmuştur. Geleceğimizde de aynı rolü güçlü bir şekilde oynamaya devam edecektir. 



Takvim



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri