28 / 03 / 2024

Hasan Rahvalı: Biz 800 milyon doları aşan satışımızla ilk sıradayız!

Hasan Rahvalı: Biz 800 milyon doları aşan satışımızla ilk sıradayız!

2013 sonunda Türkiye'nin yabancıya satışının 3 milyar doları bulacağını söyleyen Ağaoğlu Grup CEO 'su Hasan Rahvalı, "Biz 800 milyon doları aşan satışımızla ilk sıradayız" dedi.



2014'te devam edecek ve yeni başlayacak projelerinizle ilgili bilgi verir misiniz? 

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi bizim çok değer verdiğimiz bir proje. Türkiye 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olmaya hazırlanıyor. 


İstanbul ve alt yapı çalışmalarını üstlendiğimiz İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi bu hedefi gerçekleştirmede çok önemli bir yere sahip. İşin inşaat boyutunu üstlenmenin dışında burada daha önemli bir misyonumuz olduğuna inanıyor ve İstanbul'un dünya çapında bir finans merkezi olmasına katkı sağlayacak tüm tanıtım çalışmalarında yer alıyoruz. Bu nedenle Davos'ta dünyanın en önemli Ağaoğlu Grup CEO'su Hasan Rahvalı, 2013 yılında mütekabiliyet yasasında gerçekleştirilen düzenlemelerin ve komşu ülkelerle vize uygulamasındaki değişikliklerin yatırımcı perspektifini genişlettiğini belirterek, "2013'ün ilk çeyreğinde yabancılara gayrimenkul satışı 720 milyon dolar oldu. Yıl sonuna kadar satışların yaklaşık 3 milyar dolar, orta vadede ise 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor" dedi. 


Rahvalı, "Biz de Ağaoğlu olarak bu satışlar içerisinde 800 milyon doları aşan satış rakamıyla ilk sıradayız" diye devam etti. 


Gayrimenkul sektörü 2013 yılını nasıl geçirdi? 

2012'nin tamamında 701 bin konut satışı gerçekleşmişti. 2013'ün sonunda ise 1 milyon 100 bin konut satılmış olacağı yönündeki öngörüleri göz önüne alırsak bu yılın geçen yıla kıyasla sektör için daha olumlu olduğunu görüyoruz. Diğer yandan dünya ölçeğindeki mega projeler ve sektörü destekleyen kanun ve mevzuat düzenlemeleri sektörü canlı tuttu. 


Özellikle bakanlığın imar yönetmeliğini Türkiye'nin her şehrinde standart hale getirmesi devrim niteliği taşıyor. Kentsel dönüşüm, mütekabiliyet yasası gibi düzenlemeler ise sektöre ciddi bir hareket getirdi. 

ekonomik organizasyonlarından biri olan YVorld Economic Foruma katılarak hedeflerimizi anlattık. 

2014'te gayrimenkul pazarım etkileyecek gelişmeler neler olacak, sektöre dair öngörüleriniz nasıl? 

2013 yılında artışa geçen konut talebinin 2014'te de süreceğini düşünüyoruz. Ülkemiz 75 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip ve bu nüfusun çoğunluğu gençlerden oluşuyor. Şehirleşme hızlı. Bunun getirdiği bir canlılık söz konusu, bu nedenle kısa vadedeki gelişimden çok uzun vadeli gelişim hedefleri koymak gerekiyor. Bunun yanı sıra son birkaç yılda sektörümüzün öncelikli gündemine oturan kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasındaki değişiklik konuları 2014 yılında da pazarı etkileyecek başlıklar arasında yer alacak diye düşünüyoruz. 


Turk inşaat sektörü, ülke genelindeki ekonomik gelişmelere paralel olarak 2013 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5.9, ikinci çeyreğinde ise yüzde 7.6 büyüme gerçekleştirdi. Yılın ikinci yarısında da buna benzer bir performans sergilendiğini düşünüyoruz. Bu nedenle yılın geneli için yüzde 5'in üzerinde bir büyüme olacağını öngörüyoruz. 


5-10 YIL İÇİNDE İSTANBUL'UN SİLUETİ DEĞİŞECEK

Özellikle kentsel dönüşüme ayrı bir parantez açmak istiyorum. Kentsel dönüşüm İstanbul'da olmazsa olmazdı. Hızlı bir dönüşüm başladı. Şu anda İstanbul'da 62 binin üzerinde konut yıkılıyor. Vatandaşlarımız merkezi yerlerde yeni yapılan binalarda daha sağlıklı binalara kavuşacak. Niteliksiz yapılan binalarımız yenilenmiş olacak. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde İstanbul'un siluetinin değişmiş olduğunu göreceğiz. 


Akşam Future&Trends Emlak



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri