23 / 04 / 2024

İddialı 2015 konut projeleri!

İddialı 2015 konut projeleri!

İnşaat, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olmayı bu yıl da sürdürecek. Rant vergisinden konut alımını teşvik uygulamasına, kentsel dönüşümden yabancıya satış konularına kadar inşaat sektörünü ilgilendiren sıcak gelişmelerin yaşandığı şu günlerde yatırımcılar da yatırımlarına hız kesmeden devam ediyorlar.


İnşaat, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olmayı bu yıl da sürdürecek. Rant vergisinden konut alımını teşvik uygulamasına, kentsel dönüşümden yabancıya satış konularına kadar inşaat sektörünü ilgilendiren sıcak gelişmelerin yaşandığı şu günlerde yatırımcılar da yatırımlarına hız kesmeden devam ediyorlar.  Hız kazanan şehirleşme çalışmalarının kentsel dönüşüm çalışmaları ile desteklenmesi ile birlikte önümüzdeki yıllarda da inşaat ve gayrimenkulün, Türkiye'nin öncü sektörlerinden olması kuvvetle muhtemel. Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerin yapıldığı iki seçimli bir yıl olan 2014'ü 1 milyon 165 bin 381 adetlik konut satışı ile kapatan sektör, 2015 yılında da aynı rakamları yakalamayı hedefliyor. 


Son yıllarda öne çıkan İstanbul, geçmiş yıllara oranla prim potansiyelinin azalmasına rağmen hala yerli-yabancıların yatırım yapmaya iştahlı oldukları bir kent. Neredeyse bir şantiye görüntüsü çizen İstanbul, 2015 yılında da gayrimenkul yatırımları konusunda popülerliğini koruyor. Özellikle de konut ve ofis projeleri bakımından Mesa'dan Keten İnşaat'a, Kavanlar Grııbu'na ve Türkerler İnşaat'a kadar birçok şirket yeni proje geliştirme konusunda 2015 yılında da hız kesmedi. Bu şirketler başta İstanbul olmak üzere Ankara,  İzmir  gibi Türkiye'nin öne çıkan kentlerinde projeler geliştirmeye devam ediyorlar. 


Konut seçiminde hangi kriterler aranıyor? 

1. Tüketicilerin konut talebinde  en belirleyici unsur konumu ve fiyatı oluyor. 


2. Trafik sorunu nedeniyle ulaşım akslarına yakınlık da konut seçiminde belirleyici bir unsur. 


3. Sunulan kampanyalar, ödeme i kolaylıkları da tüketicilerin kararlarında etkili oluyor. 


4. Aileler daha çok sosyal alanlı karma projeleri tercih ederken bekarlar kent merkezindeki projelere rağbet gösteriyor. 


KONUT TALEBİ SÜRÜYOR 

Planlanan projelerin çok büyük bir kısmı orta ve üst gelir grubuna hitap eden projelerden oluşuyor.  Türkiye'de evlenmeler, yeni eve çıkmalar ve yabancı talebi de göz önüne alındığında yılda ortalama 800 bin ila 1 milyon konut talebi bulunuyor.  Son yıllarda özellikle İstanbul'da arsa yaratma sorunu nedeniyle kentin merkez aksından uzaklaşarak projeler üretilmeye başlandı ancak bu projeler de yüksek metrekare fiyatları ile dikkat çekiyorlar. Yerliyabancı yatırımcıların alım taleplerinin daha çok kent merkezindeki lokasyonlara yönelik olduğuna dikkat çekiliyor. 


FİYATLAR DEĞİŞECEK Mİ? 

İnşaat maliyetlerindeki yükselme nedeniyle konut fiyatlarının daha da artacağı konusundaki söylemler sürüyor.  İnşaat maliyetlerindeki artışın konut üreticileri tarafından fiyatlara yansıtılamadığına dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2015 yılında konut fiyatlarında artış yaşanmasını beklediklerini söylüyor.  Proje sayısındaki artış ile birlikte tüketicilerin seçim şansının arttığını bu durumun da tüketici tercihleri ile şekillenen bir piyasa yaratacağına dikkat çeken Maya, "Son yıllarda proje sayısındaki artış, fiyatların her geçen yıl yükselmesi ile birlikte tüketici artık verdiği her kuruşun karşılığını alabileceği projeleri almak için detaylı araştırma yapıyor. Kimse verdiği paranın boşa gitmesini istemiyor" diyor.  İnsanların konut ve ofis projesi seçimlerinde ulaşım akslarına yakınlığı son yılarda daha da belirleyici bir unsur haline geldi. 


DİRENÇLİ VE İSTİKRARLI BİR YIL 

Yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştiği iki seçimli 2014'te konut satışlarında, rekor rakamlara ulaşıldı. Genel seçimlerin yapılacağı 205 yılının da 2014 yılı ile benzer bir yıl olması bekleniyor.  Sektörün önde gelen markası Mesa'nın yönetim kurulu başkanı Er han Boysanoğlu, inşaat sektörünün, gerek ulusal ve gerekse uluslararası arenada, olağan koşullar altında 2014'e benzer bir şekilde dirençli ve istikrarlı bir yıl geçireceğini öngörüyor.  Gayrimenkul piyasası açısından, 2015 yılının firmalar arasındaki rekabetin artacağı bir yıl olacağını belirten Boysanoğlu, "Bu yıl tüketici tercihleri daha da belirleyici olacaktır.  Tüketici tercihlerinin oluşmasında projeye imza atan firma, bu firmanın geçmişte ortaya koyduğu eserler, bu eserlerin bölgesine kattığı değer ile firma markası ve algısı gibi faktörlerin daha da öne çıkacağı bir dönem olacağını düşünüyoruz. Ayrıca KDV ve Tüketici Yasası'nın detaylarının, arsa emlak değerlerinin, rant vergisinin en çok tartışıldığı bir yıl olacak" diyor. 


MESA'DA DEĞİŞİM RÜZGARI 

MESA olarak 2015 yılına yönetim kurulunda hisse değişimi ile girdiklerini, bu nedenle 2015'in onlar için önemli bir yıl olduğuna dikkat çeken Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, yeni ortaklık yapısı ile Mesa'nın daha dinamik, güçlü ve efektif bir yönetim kabiliyetine ulaştığını vurguladı. 

Önümüzdeki dönemde Mesa adının çok daha fazla noktada, daha özel, büyük projelerle birlikte, daha sık ve daha güçlü bir şekilde duyulacağına dikkat çeken Boysanoğlu yapılacak çalışmaları şöyle özetledi: "Kısa vadede hayata geçireceğimiz projeler, Ankara'da ve yoğun olarak İstanbul'da yükselecek. Var olduğumuz semtlerin yanı sıra İstanbul'daki bazı semtlere Mesa kalite ve güvencesini ilk kez taşıyacağız. Az katlı yatay projeler de üreteceğiz, dikey projelere de imza atacağız. Villa da üreteceğiz, konut ve ofisler de.  2015'te gayrimenkul ve yatırımlarımız da yoğun olacak, taahhüt işlerimiz de. Özetle her alanda Mesa artık çok daha güçlü ve etkili bir şekilde yer alacak." Boysanoğlu, yeni projelerinin yanında mevcut projelerinin de bu yıl tam gaz devam edeceğini vurguluyor.  Bu kapsamda, Ankara'da ParkOran Konutları ve ParkOran Ofis, 2014'te başlanan Park Mozaik ile Mesa Koza 66, İstanbul'da Tema İstanbul, Çamlıca'da Mesa, Kartal Mesa ve Sahili Mesa projelerinde, 2015 yılında da başarılı satış performanslarının sürdürülmesi hedefleniyor. 

İddialı 2015 konut projeleri!

ÇAMLICA'DA MESA 

Mesa'nın özel projelerinden biri olan Çamlıca'da Mesa, 42 bin 500 metrekare arazi üzerinde yükseliyor.  5 adet müstakil villa ile 20 adet 2 ve 3 katlı konut bloklarından oluşuyor.  Çamlıca'da Mesa'da yer alan villalar, 950.9 metrekare büyüklüğünde geniş yaşam alanlarına sahip. Villalardaki geniş yaşam alanları, Çamlıca'da Mesa'da konutlara da taşınırken, projede, 2 ve 3'er katlı konut bloklarında yer alan 3+1 daireler 244.95 metrekare, 4+1 daireler 268,3 ile 277,4 metrekare olarak tasarlandı. Büyüklükleri 326,85 ile 328,4 metrekare olan 5+1 dubleks dairelerin de yer aldığı Çamlıca'da Mesa, toplam 113 konuttan oluşuyor. Projede fiyatlar 1 milyon 670 bin dolar ile 2 milyon 280 bin dolar arasında değişiyor. 

İddialı 2015 konut projeleri!

MESA KOZA 66 ÇANKAYA'DA YÜKSELİYOR 

Mesa Mesken Sanayii, tarafından  Ankara  Çankaya'da hayata geçirilen Mesa Koza 66, Koza Sokak'ta 8 bin 766 metrekarelik bir arazi üzerinde yükseliyor. Zemin+ 35 katlı kule blok ve zemin+8 katlı yatay blok olmak üzere iki bloktan oluşan projenin kule kısmında 156, yatay blok bölümünde ise 50 daire olmak üzere çeşitli tip ve büyüklüklerde toplam 206 konut bulunuyor.  Mesa Koza 66'nın kule kısmında, net 76 ile 264 metrekare arasında değişen büyüklüklerde, 2+1'den 6+1'e kadar farklı tipte daire seçenekleri bulunuyor.  Proje arazisinin güneydoğusunda, geniş bir vadi manzarası görecek şekilde tasarlanan yatay blokta ise daireler, bulundukları kata göre farklılaşan teraslara, geniş balkonlara ve bahçelere sahip.  Yatay blokta yer alan net 66,5 ile 144,5 metrekare arasında değişen büyüklüklerde, stüdyo tipinden 3+1'e kadar farklı tipteki daireler, içindeki galeriler, iç boşlukları sayesinde kişilere, evini kendilerinin tasarlayabilmesi fırsatını veriyor. Projede fiyatlar 472 bin 908 TL ile 1 milyon 980 bin 240 TL arasında değişiyor. 


MAHALL ANKARA'DA KARMA KONSEPT 

Türkerler İnşaat tarafından geliştirilen Mahall Ankara, Eskişehir yolunda konumlanıyor. Uluslararası mimarlık ofisi RMJM ve Öncüoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan Mahall Ankara'da, 226 adet ofis, 246 adet konut, 117 adet home ofis, 78 adet city süite, 129 odalı business otel ve 42 adet mağaza bulunuyor.  Projede, 16 farklı daire tipi ile 2+1'den 4,5+1'e kadar değişen büyüklükte konutlar, 80 metrekareden başlayan ofisler, 1+1 home ofisler mevcut.  Mahalle konsepti üzerine kurgulanan kanna projenin 2016 yılının ilk yarısında bitirilmesi planlanıyor.  Mahall Ankara, pek çok kamu kurumunun, ODTÜ, Hacettepe, Bilkent. Ufuk, TOBB, Başkent gibi üniversitelerin yakınında konumlanıyor. Sakıp Sabancı ve Anadolu Bulvan'na da yakın bir noktada yer alan projeye metro ile de ulaşım mümkün. Proje, mahalle ortamında yaşamak isteyen ailelerden, iş adamlarına, avukatlara, doktorlara, serbest meslek çalışanlarına kadar çok geniş bir yelpazeye sesleniyor.  Mahall Ankara'da, yüzde 1 peşinat ile 24 ay sıfır faizle ya da 60 ay yüzde 0,50 özel faizle alım yapılabilirken, konutlar ortalama 4 bin TL/m2, ofisler ise ortalama 5 bin 500 TL/m2 birim fiyatı ile satılıyor. Ayrıca her konut ve ofis tipine özel fiyatlar ve farklı kampanyalar da uygulanabiliyor.  Türkerler. Mahall Ankara'nın yanı sıra, yeni karma projeleri Mahall İzmir ve Mahall Çukurambar'ı da bu yıl içinde hayata geçirecek. 


BAĞ BAHÇE EVLERİ YAKACIK'TA KURULUYOR 

Kavanlar Grubu tarafından Yakacık'ta adalar manzaralı Bağbahçe Evleri, 10 blok ve sosyal tesisten oluşuyor. Bağbahçe Evleri'nde 20 adet 3+1 bahçe dublexi, 20 adet 4+1 bahçe dublexi, 20 adet 3+1 daire, 20 adet I. tip 2+1 daire, 12 adet II. tip 2+1 daire bulunuyor.  Kavanlar Konut Grubu Başkanı Burcu Gtilener, Yakacık'ta İstanbul'un oksijen deposu Aydos tepesinde adalar manzaralı Bağbahçe Ev leri'nin gerçek bir yaşam merkezi olduğunu söylüyor. 

Tarihi dokusu yanında, oksijen deposu Yakacık Aydos Tepesi'nde konumlanan proje, doğaya uygun sosyal projeleri ile Marmara Denizi ve Prens Adaları'mn manzarasına hakim durumda.  Gülener "Projenin ön kayıt toplama süreci ve satış dönemindeki yoğunluk, projemizin konsepti olan huzur ve mutluluğun anahtarının, modern tasarımın doğa ve çevre ile ahenkle uyumunun çok özlendiğini bir o kadarda beğenildiğini gösterdi" diyor.  Projenin hayata geçirildiği bölgenin İstanbul'un değer kazanan bölgelerinden biri olduğuna değinen Gülener, "Aydos Tepesi 537 metrelik irtifası ile İstanbul'un en yüksek noktalarından biri. Haftasonları piknik ve trekking yapanların uğrak yeri. İçerisinde bir göl ve Roma döneminden kalma eski kale kalıntıları bulunuyor. Doğayla iç içe. Projemiz TEM ve E5 Karayoluna 3 dakika, metro ve raylı sisteme 5 dakika, Kartal, Pendik iskelelerine ve marinaya 12 dakika, Sabiha Gökçen Havaalanına 15 dakika mesafede" diyor. 


 Proje, toplam beş kat üzerinde 20 adet 1+1,8 adet 2+1, 4 adet 3+1 toplam 32 adet daireden oluşuyor. Keten Çırağan'da fiyatlar 300 bin dolar ile 892 bin 500 dolar arasında değişiyor.  Denize yakın bir konumda yer alan projenin üst kat daireleri Boğaz'a hakim manzaraya sahip.  Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Beşiktaş'ta konut standartlarını yükselten bir proje geliştirdiklerini söylüyor.  Üst segment beyaz yakalılar ile ailelere satış gerçekleştirdiklerini, yabancılara satış yapmamayı tercih ettiklerini belirten Keten şöyle devam etti: "Beşiktaş bölgesinde daire büyüklüklerinden yapılarına kadar standartlar çok düşük kalıyor, biz üst standartta ama ulaşılabilir daireler ürettik. O bakımdan projemiz bölgede ayrışıyor. Özellikle nihai yerli kullanıcıya satış yapma konusunda titiz davranıyoruz. Konutlar teslim edildiğinde de düşük aidatlarla hizmet vermeye devam ediyoruz." Projenin yüzde 60'ı inşa edilirken, bu yılın Ağustos ayında tamamlanıp sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. 


KARTAL'IN YILDIZI PARLIYOR 

Proje geliştirme ve pazarlama konusunda hizmet veren Projebeyaz'da sektörde farklı işlere imza atıyor. Helis Yapı'nın çözüm ortağı olan Projebeyaz, Kartal'da yeni bir projenin hazırlıklarını tamamladı. 

Kartal'daki yeni projeye yakında start verecekleri belirten Projebeyaz Danışmanlık Yönetim Kurulu Üyesi Derya Deniz, "Büyük bir heyecanla üzerinde çalıştığımız yeni projemizde, ofislerin yanı sıra konutlar da yer alacak. Helis Metro Ofis projesini hayata geçirdiğimiz süreç içerisinde edindiğimiz bilgi birikimimiz ve deneyimimizi Kartal'daki karma projemizde de kullanacağız" dedi.  Derya Deniz, Projebeyaz'ın yeni karma projesi için Kartal bölgesini seçme nedenlerini şöyle özetliyor: "Helis Metro Ofis'in pazarlama sürecinde yakından gördüğümüz gibi, Kartal iş dünyasının yeni gözdesi oluyor. 3. Köprü ve  Marmaray  projesi Asya ile Avrupa Yakası'nı birbirine bağladı. Kartal, bulunduğu konum itibariyle karayolu, metro, denizyolu ve havayolu gibi tüm ulaşım alanlarında da büyük kolaylık sağlıyor. Bu gelişmeler, Kartal'ın yatırım değerini artırdı ve yeni iş merkezi haline gelmesini sağladı." 


Ekonomist 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri