28 / 03 / 2024

Konut ihtiyacı artmaya devam ediyor!

Konut ihtiyacı artmaya devam ediyor!

Türkiye'de, son yıllarda hızla artan konut projeleri sosyal ve finansal bakımdan ele alındığında önemli sonuçlar doğuruyor. Evlenme, boşanma, nüfus artışı, atama ve nakil gibi kitlesel unsurlarda ele alındığında konut ihtiyacının artmaya devam ettiği gözlemlendi.


Artan nüfus ve coğrafi bölgeler arası göç gibi unsurlarla ortaya çıkan konut ihtiyacı inşaat sektörü içinde yeni bir sayfa açtı. Ekonomik konuttan birçok alanda farklı talep süreci etkiliyor.


Türkiye'de, son yıllarda hızla artan konut projeleri sosyal ve finansal bakımdan ele alındığında önemli sonuçlar doğuruyor. Evlenme, boşanma, nüfus artışı, atama ve nakil gibi kitlesel unsurlarda ele alındığında konut ihtiyacının artmaya devam ettiği gözlemlendi. Ortaya çıkan en dikkat çekici unsur ise konut ihtiyacının büyük bir bölümünün "ekonomik konut" olması. Konut ihtiyacının niceliksel ölçümü; konut özelliklerinin, yaşanabilir ve sağlıklı olması için gerekli fiziksel standartları taşıyan konutları kapsıyor. Konut ihtiyaçlarının nitel ölçümü ise; konutun fiziksel özelliklerinin yanı sıra sosyal ve çevre özelliklerinin de hesaba katılması sonucu ortaya çıkan gösterge olarak değerlendiriliyor. Türkiye'de ekonomik istikrar ve güven ortamının devam etmesi durumuna bağlı olarak konut fiyatlarında olağan dışı bir yükseliş olmaması halinde konut ihtiyacı sürekli olarak kendini yenileyecek. Mevcut ihtiyacın talebe dönmesi ise konut üreticilerinin belirleyeceği stratejiler ve ürettikleri konut projeleri ile şekilleniyor.

 

TALEBİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER 

Türkiye'de konut talebini etkileyen başlıca iki faktör; ekonomik faktörler diğeri ise konut fiyatları. Ekonomik faktörler; konut fiyatları, gelir ve tüketim, konut edinme amaçlı tasarruflar, konut finansman sistemleri ve getiri amaçlı konut talebi olarak belirtilirken, demografik faktörler ise kentleşme oranı, hane halkı büyüklüğü, nüfus artışı, evlenme ve boşanmalar ile iç ve dış göçlerdir. Konut talebi ise konut ihtiyacından farklı olarak konut ihtiyacının talebe dönüşüp kişilerin söz konusu konut alabilmesi satın gücüne sahip olmasıdır. Konut talebi, mk barınma amaçlı olup da satın alma gücüyle desteklenmiş talebin yanında, getiri amaçlı, lüks ya da ikinci bir konuta olan bütün talepleri de kapsar.Bireysel konut talebinin barınma ve getiri amaçlı ya da zevk ve tercihlere bağlı olarak iki farklı boyutu bulunuyor. Konut ihtiyacı, konut açığı sorununun toplumsal boyutunu ortaya çıkarırken konut talebi, daha çok ekonomik boyutunu ortaya çıkarır. 


Bursa Kent



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri