29 / 03 / 2024

Konut piyasalarındaki hareketlilik sürüyor!

Konut piyasalarındaki hareketlilik sürüyor!

7 Haziran'dan sonra bütün sektörlerde olduğu gibi emlak piyasasına belli bir durgunluk ve bekleyiş yaşanmıştı, 1 Kasım seçimlerinden sonra AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olması konut piyasalarına da hareketlilik kazandırdı.


1 Kasım sonrasında tek basına iktidarın çıkmasıyla faizler 1.20'ler seviyesine kadar geriledi. Faizlerdeki düşüşe paralel olarak sektördeki hareketliliğin devam etmesi bekleniyor. İşte piyasanın nabzı...


7 Haziran'dan sonra bütün sektörlerde olduğu gibi emlak piyasasına belli bir durgunluk ve bekleyiş yaşanmıştı, 1 Kasım seçimlerinden sonra AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olması konut piyasalarına da hareketlilik kazandırdı. Bankaların yükselttiği konut faiz oranları seçim sonrası 1.20'lere kadar geriledi. Faiz oranlarının gerilemesi emlak piyasasını hareketlendirdi. 


YABANCIYA SATIŞ 10 MİLYAR DOLARI BULACAK


Sektör temsilcileri 1 Kasım seçimlerinden hemen sonra piyasaların hareketlendiğini satışların hız kazandığını söylüyor. 2015 yılı sonu itibarıyla yabancıya satılan konutların sayısının 25 bine yaklaşmasını beklediklerini kaydeden KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Tapu harçlarının düşürülmesi, damga vergisindeki mükerrerliğin giderilmesi, yabancıya satılan konutların döviz kazandırıcı işlemler kapsamına alınması vb. ufak teşvikler de gerçekleştirilirse bu sayıların artması da imkan dahilinde. Bu teşviklerin de sağlanması durumunda 2016 yılında gerçekleştirilen satışların 10 milyar doları bulması rahatlıkla mümkün olacaktır" dedi. 


YATIRIM İÇİN CAZİBE MERKEZİ OLUŞTURUYOR


Türk konut piyasasının son yıllarda yabancılar için önemli bir cazibe merkezi olduğunu belirten KONUTDER Başkanı, emlak piyasasında özellikle Körfez yatırımcısının yoğun ilgisinin olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "7 Haziran sonrası oluşan tablonun ortaya koyduğu belirsizlik nedeniyle beklemeye geçmiş bulunan yabancı yatırımcılar 1 Kasım'dan sonra yine alıma geçtiler. Yabancıların İstanbul'dan sonra Antalya, Muğla, Aydın gibi tarihi ve turistik değerleriyle öne çıkan iller ile Bursa, Trabzon, Yalova gibi Türkiye'nin gelişmiş şehirlerini tercih ettiklerini görüyoruz. Buralarda ise bölgeden ziyade proje özelinde alımlar yaptığım gözlemliyoruz." 


SEKTÖRDEKİ HAREKETLİLİK DEVAM EDECEK


Emlak Konut GYO Kurumsal İletişim Uzmanı Evrim Ayhan ise "Emlak piyasasında gözle görülür bir hareketlilik yaşanmaya başlandı. Konut faizlerinde uzun vadede bir düşme olacak" dedi. 



1 KASIM'DAN SONRA PİYASA CANLANDI


Mart ayından bu yana sektörde bir sıkışıklık ve hareketsizlik olduğunun altını çizen Coldvvell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, "1 Kasım seçimlerinden sonra gayrimenkul piyasaiında bir haftadır çok ciddi bir canlanma var. Özellikle aramalarda artış var, Seçimden önce pazarlık yapıp sonucu seçime göre bekleyen alıcılar vardı. Alıcılar şuanda bekle gör politikasını bırakıp alım yapmaya başladılar" dedi. 


KURDAKİ DÜŞÜŞ SEKTÖRÜ TOPARLAR


1 Kasım genel seçim sonrası dolar kurunun hızla 1.20'lere doğru gerilediğini kaydeden Gökhan Taş, "Seçimden sonraki ilk gün dolarda ciddi bir gerileme oldu. Daha sonrasında ise dolar kuru seçim öncesine yakın bir seviyeye doğru yükseldi. Hükümetin kurulmasıyla beraber orta vadede faizlerde düşüş bekliyoruz. Faizlerdeki düşme eğiliminin piyasaya hızlı etki yapmasını bununda konut alanını toparlayacağını düşünüyoruz" diye kaydetti. 


FED'İN FAİZ POLİTİKASI DÜNYAYI ETKİLER


Taş, Amerikan Merkez Bankası (FED)'in faiz artırımına gitmesi ile ülkelerin faiz oranlarını etkileyeceğini belirterek şunları söyledi: "Türkiye'nin uyguladığı faiz politikası biraz daha farklı. 

FED'in faiz artırımı ülkelerin faiz oranlarında büyük bir baskı oluşturacak. Ülkemiz Merkez Bankası'da faiz arttırımına mutlaka gidecektir." Faiz tahvilleri Türkiye'deki değişikliğe bağlı olmadığını söyleyen Reha Medin Proje Koordinatörü Tuğberk Sezen ise, "Türkiye'de yurt dışı satışları her geçen gün artıyor. Beklenti tahvilleri artacağı yönünde" dedi. 


Yeni Şafak



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler