20 / 04 / 2024

Ocak ayında inşaat maliyeti yüzde 10'ları geçti!

Ocak ayında inşaat maliyeti yüzde 10'ları geçti!

Maliyetlerin geçen yıl yüzde 7-8 arttığını söyleyen Uyan, "17 Aralık'tan sonra kur ve faizlerde yaşanan hareketlilikten olumsuz etkilendik. İnşaat maliyetleri bir ayda yüzde 10'dan fazla arttı" dedi...


17 Aralık operasyonu inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Makro İnşaat Başkanı Ercan Uyan, "Yaşanan süreç sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Ocakta maliyet artışımız yüzde 10'ları geçti" dedi.


Markalı konut projeleri üreten Makro İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, 17 Aralık operasyonunun inşaat sektörü üzerindeki olumsuz etkisini rakamlarla ortaya koydu. Maliyetlerin geçen yıl yüzde 7-8 arttığını söyleyen Uyan, "17 Aralık'tan sonra kur ve faizlerde yaşanan hareketlilikten olumsuz etkilendik. İnşaat maliyetleri bir ayda yüzde 10'dan fazla arttı" dedi. İnşaat maliyetini etkileyen 14 kalem üzerinden yaptıkları piyasa araştırması hakkında bilgi veren Uyan, "Bakırda TL bazlı artış yüzde 27'ye ulaşıyor. Kumda yüzde 26, çimentoda 15, demirde ise artış yüzde 12'yi buluyor" diye konuştu. Uyan, parke, doğrama, kereste, vitrifiye, cam, boya ve akaryakıt gibi diğer kalemlerdeki artışın minimum yüzde 10 olduğunu belirtti. 


DAHA FAZLA OLABİLİR 

Kısa dönemde maliyet artışlarının tırmanmasından endişe ettiklerini belirten Uyan, bunun çeşitli sebepleri olduğunu söyledi. Ercan Uyan, "İlk olarak kur ve faizdeki artış henüz enerji ve sanayi üretim maliyetlerine yansımadı. Bu gerçekleşirse fiyatlarımız daha da artacak" dedi. Uyan, kış aylarında, Doğu ve Güneydoğu şantiyelerinin kapalı olmasından dolayı inşaat piyasasında arza bağlı olarak talep daralması yaşandığını hatırlattı. Uyan, bunun inşaat malzemelerinde kış aylarında dönemsel olarak düşük fiyat avantajını sağladığını ifade etti. Uyan, bahar aylarından itibaren Doğu'da açılacak şantiyelerle birlikte talebin artacağını bunun da fiyatları yukarı taşıyacak bir neden olabileceğini belirtti. 


KONUTA TALEP DARALACAK 

Ercan Uyan, faizlerdeki yükselişin etkisiyle ticari ve bireysel kredilerde ciddi artışlar yaşandığını anlattı. Bu durumun iki yönden inşaat maliyetlerinde artışa neden olabileceğini belirten Uyan, "İlk etapta yükselen bireysel konut kredileri konuta olan talebi daraltacak. Bu durumun da şirketlerin ön finansman avantacını bitireceğini düşünüyorum" diye konuştu. Ercan Uyan, "Şirketler proje aşamasında konut satarak, kredi almadan malzeme alıyorlardı. Talepte daralma olduğunda bu projeyi bitirmek için yüksek faizli kredi almak zorunda kalacaklar" dedi. 


METREKARE MALİYETİ YÜKSELİYOR

Ercan Uyan, inşaatlarda metrekare maliyet verilerinin de yükseldiğini söyledi. Birinci sınıf kapalı otoparklı konutlarda, alan metrekare inşaat maliyetlerinin bin 750 TL'ye, lüks projelerde ise 2.300-2.700 liraya çıktığını belirtti. Maliyete arsa giderinin de katılmasıyla İstanbul'da birinci sınıf konut maliyetlerinin 2.800-3.000 TL olduğunu vurguladı.


SEÇİM SONRASI NORMALLEŞİR

Ekonominin en önemli aktörünün siyasi istikrar olduğunu belirten Uyan, piyasada genel olarak seçim sonrası bir normalleşmenin beklendiğini belirtti. Uyan, şirket olarak kendi beklentilerinin de bu yönde olduğunu vurgulayarak, "Aksi takdirde ekonominin lokomotif sektörü olan inşaat piyasasının mevcut durumu uzun vade taşımasının çok zor olduğunu düşünüyorum" dedi.


Sabah Gazetesi