16 / 04 / 2024

Otoparklarına şarj ünitesi kurulan konut projelerinin sayısı artıyor!

 Otoparklarına şarj ünitesi kurulan konut projelerinin sayısı artıyor!

2013 yılında daha çok yeşil projeler üretmek konusunda fikir ürettiklerini ve yurtdışı örnek projeleri incelediklerini belirten Türk inşaat firmalarının temsilcileri elektrikli araçlar için otoparklarda şarj üniteleri kuran proje sayısının artacağını söyledi...



Otoparklarda şarj ünitesi kurulan projelerin sayısı artıyor. Enerji verimliliği ve sürdürülebilir yaşamın geliştirilmesi için müteahhitler elektrikli araç kullanımının şart olduğunu söylüyor.


Modern konutlar geliştirmek için yenilikçi tüm gelişmeleri yakından takip eden konut üreticileri enerjiyi verimli kullanma konusunda da dünya örnekleriyle yarışır projeler ortaya koymak için harekete geçti. 2013 yılında daha çok yeşil projeler üretmek konusunda fikir ürettiklerini ve yurtdışı örnek projeleri incelediklerini belirten Türk inşaat firmalarının temsilcileri elektrikli araçlar için otoparklarda şarj üniteleri kuran proje sayısının artacağını söyledi.


Otoparklar geleceğe açılıyor


Doğa dostu yapısı nedeniyle kısa zamanda trafikte sıkça karşılaşılması beklenen elektrikli araçlara projelerinde yer verdiklerini

belirten İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik şöyle konuştu: “Ankara’da inşa ettiğimiz One Tower’ı hayata geçirirken doğaya dost ve en az zarar veren bir yapı kurgulamayı planladık. Dünyadaki çevreci projelerin, elektrikli araçlarla ilgili çalışmalar yapmayı unutmadığını gözlemledik. Bu anlamda biz de bu konuya yönelmeyi uygun bulduk.”


Eroğlu Gayrimenkul de tüm konut projelerinde elektrik şarj ünitelerine yer verecek. Grubun İstanbul Lounge, İstanbul Lounge-2, Kağıthane Ofishane, Platform Merter ve Bursa Harmony Towers projelerinde elektrikli araçlar için şarj üniteleri kuruluyor. Projelerin çevre dostu olmasına özen gösterdiklerini söyleyen şirket yetkilileri “Elektrikli araçlar için kurduğumuz şarj üniteleriyle  ev sahipleri bu ihtiyaçlarına da çözüm bulabilecek” bilgisini verdi.


Tuzla’da yeşil şehir kuruyor


Tek­nik Ya­pı ta­ra­fın­dan İs­tan­bul Tuz­la­’da in­şa edi­len 5 bin ko­nut­lu Evo­ra İs­tan­bul pro­je­sin­de de elek­trik­li şarj is­tas­yon­la­rı ol­maz­sa ol­maz­lar ara­sın­da sı­ra­la­nı­yor. Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Naz­mi Dur­ba­ka­yım, ge­li­şen ih­ti­yaç­la­ra ce­vap ver­mek için ge­le­ce­ğe dö­nük pro­je­ler ge­liş­tir­dik­le­ri­ni

ak­tar­dı.


Egzoz dumanına son


So­yak ta­ra­fın­dan ge­rek İs­tan­bu­l’­da ge­rek­se İs­tan­bul dı­şın­da üre­ti­len pro­je­ler­de de elek­trik­li şarj üni­te­le­ri öne çı­kı­yor. So­yak Hol­din­g’­in CE­O’­su Dr. M. Em­re Çam­lı­bel 21’n­ci yüz­yı­lın şe­hir­le­rin­de sür­dü­rü­le­bi­lir ve ye­şil bi­na­la­rın öne­mi­nin da­ha da ar­ta­ca­ğı­nı söy­le­di. Kri­tik ba­şa­rı fak­tö­rü­nün, ye­şil dö­nü­şüm için top­lum­sal far­kın­da­lık ol­du­ğu­na vur­gu ya­pan Çam­lı­bel, “Her­ke­sin so­rum­lu­luk­la­rı­nı ye­ni­den ta­rif­le­me­si için ar­tık ma­sa­ya ya­tır­ma za­ma­nı gel­miş­tir. Bu yol­da kul­la­nı­la­cak ye­şil bi­na ve ser­ti­fi­ka kav­ram­la­rı­nın içi bo­şal­tıl­ma­dan kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­mek­te­di­r” de­di.


Alışveriş merkezleri de unutulmadı


Zor­lu Gay­ri­men­kul ta­ra­fın­dan Zin­cir­li­ku­yu­’da ya­pı­lan Zor­lu Cen­ter pro­je­si de ye­şil pro­je­ler­den bi­ri ola­cak. 120 bin met­re­ka­re­lik ala­nın 72 bin met­re­ka­re­si ye­şil ala­na ay­rı­la­cak. İs­tan­bu­l’­un Bo­ğaz do­ku­su­na uy­gun er­gu­van, çam gi­bi 50 fark­lı tür­de ağaç pro­je­nin et­ra­fı­nı sa­ra­cak. Tüm ev­ler­de ve pro­je­nin ge­ne­lin­de do­ğa­ya say­gı­lı ve ener­ji ta­sa­ruff­lu ürün­ler kul­la­nı­lır­ken alış­ve­riş mer­ke­zin­de ise elek­trik­li araç­la­rı şarj ede­bi­le­cek şarj ma­ki­ne­le­ri yer­leş­ti­ri­le­cek.


İstasyonlar da artıyor


Tür­ki­ye­’de yer­li elek­trik­li araç şarj is­tas­yo­nu üre­ten ilk fir­ma ol­duk­la­rı­nı be­lir­ten Ger­san Elek­trik  Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Yük­sel Kar­deş, Tür­ki­ye­’-de­ki tüm elek­trik da­ğı­tı­mı ve sa­tı­şı ya­pan ku­ru­luş­la­rın bu sü­reç­te önem­li rol oy­na­ya­ca­ğı­nı söy­le­di. Kar­deş şarj is­tas­yon­la­rı­nın ko­nut pro­je­le­rin­de de sık­ça kul­la­nıl­dı­ğı­na dik­kat çe­ke­rek, “Yer­li tek­no­lo­ji ile üre­ti­len elek­trik­li araç sarj is­tas­yo­nu­nun ev ti­pi mo­del­le­ri­nin ya­nı sı­ra akıl­lı tip mo­del­le­ri de ka­pa­lı oto­park­lar, ko­nut­lar, AV­M’­ler ve hal­ka açık oto­park­lar­da ko­num­lan­dı­rı­lı­yo­r” bil­gi­si­ni ver­di. 


Emine Açar/Bugün




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler