25 / 04 / 2024

Tebernüş Kireçci: Merkez Bankası nerede yanlış yapıyor?

Tebernüş Kireçci: Merkez Bankası nerede yanlış yapıyor?

Biz bu filmin bir benzerini 2006 yılında görmüştük … 2006 yılının ilk 5 ayında konut kredisi faizleri o güne kadarki tarihi dip seviyeye ulaşmıştı. Aylık faiz oranları 0.99-1.08 bandına kadar gerilemişti …


BDDK bir dizi düzenlemeyle 2010 'un sonunda konut kredilerindeki talebi azaltmak için düğmeye basmıştı … Merkez Bankası da Munzam karşılıklarını artırarak bu karara destek verdi …

Bunun sonucunda ne oldu? Konut kredilerinde tam bir patlama yaşanıyor …

Biz bu filmin bir benzerini 2006 yılında görmüştük … 2006 yılının ilk 5 ayında konut kredisi faizleri o güne kadarki tarihi dip seviyeye ulaşmıştı. Aylık faiz oranları 0.99-1.08 bandına kadar gerilemişti … Faizlerdeki düşüş beklentisi nedeniyle piyasada hareketlilik yoktu. Mayıs ayı ortalarında Danıştaya saldırı oldu … Para ve sermaye piyasaları gerildi. Faiz oranları yükselişe geçti. Aylık faiz oranları yüzde 2 'lere yaklaştı. Konut kredilerinde de patlama yaşandı. Öyleki 2006 yılının sonuna gelindiđinde toplam bakiye artışı 9 milyar 500 milyon TL 'ydi.. Aylık en fazla 1.08 'den kredi kullanmayanlar ortalama 1.50'den kredi kullanmak mecburiyetinde kalmıştı … “Piyasalar bir daha bu faiz oranlarını görmez ” diye… O zamana kadar konut kredilerinin bakiye artış rekoru 2006 yılına aitti … 2006 yılının rekoru 13 milyar 500 milyon TL ile 2010 yılında kırıldı …

Merkez Bankası verilerine göre konut kredisi bakiyelerindeki artış geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 50 oranında arttı... 120 ay vadede 0.70 'lerdeyken, “Faizler düşecek ” beklentisiyle alım için pasif davrananlar harekete geçti … Geçmeye de devam ediyor… Merkez Bankası 'nın bu tavrı devam ederse öyle tahmin ediyorum yılın ilk yarısından geçen yılın aynı dönemine göre bakiye artışları epey yükselecek …

Merkez Bankası konutta talebin azalmasını istiyorsa yapması gereken iş çok basit … Piyasalara müdahaleyi azaltmalı … Munzam karşılıklarını düşürmeli … Eski seviyelerin altına çekmeli … O zaman talebin azaldığını görür … Faiz oranlarının düşeceği beklentisi talebi azaltıyor. Yükseleceği beklentisi hızlandırıyor …

Her şey rakam ve istatistik deđil … Piyasa koşulları  ve tüketici psikolojisi de önemli … Teorik olarak Merkez bankası sonuna kadar haklı olabilir … Pratikte haklı mı? En iyi yanıtı piyasalar Haziran sonunda verir …

Haftaya görüşmek üzere …

Tebernüş Kireçci