26 / 04 / 2024

Emlakçı komisyon hesaplaması nasıl yapılır?

Emlakçı komisyon hesaplaması nasıl yapılır?

Arazi, işyeri,bina ve konut gibi gayrimenkul alım satım işleriniz için emlakçı ile çalışıldığı takdirde, emlakçıya komisyon ödenmesi gerekiyor.Peki emlakçı komisyonu hesaplaması nasıl yapılır?İşte emlakçı komisyonu hesaplama..


Emlakçı komisyon hesaplaması nasıl yapılır?

Emlakçı,kiralama, satış ve benzeri konularda aracılık etme, danışmanlık hizmetleri sunma ve konuyla ilgili tapu kadastro, belediye, noter ve vergi dairelerindeki resmi işlemleri takip etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiye deniyor.


Emlakçı bu hizmetleri karşılığında komisyon alıyor.Anlaşma sağlanması halinde alınan emlakçı komisyonu, alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor. 


Emlakçıya alım satım işlemi için her iki taraf da komisyon ödemek zorunda oluyor. Ancak kiralama için yalnız kiracıdan komisyon talep ediliyor.Peki emlakçı komisyonu nasıl hesaplanır?


*ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV alınıyor.


Emlak komisyonunun gayrimenkulün satış bedeli üzerinden yüzde 2 oranında hesaplanıyor. Bu hesaplamaya örnek vermek gerekirse;


Satın alacağınız gayrimenkulün satış bedelinin 250 bin TL olduğunu farz edelim. Emlakçı komisyonu için 250 bin TL'nin yüzde 2'sini bulmanız gerekecek. 


250 / 100 = 2,5

2,5 * 2 = 5 bin TL


*KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV'dir.


Aylık kira bedelinizin 1.000 TL olduğunu farz edelim. Bu durumda 1 yıllık kira bedeli 12.000 TL'ye tekabül ediyor. 1 yıllık kira bedelinin yüzde 10'nu ise 1200 TL oluyor.


Aylık 1.000 TL'lik kira bedeli ile anlaştığınız kira sözleşmesi için 1.200 TL+KDV ödemeniz gerekecek.

Emlakçı komisyon sözleşmesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com