19 / 04 / 2024

Doğu'da TOKİ konutlarına talep artıyor!

Doğu'da TOKİ konutlarına talep artıyor!

Mehmet Ergün Turan: ''Doğu ve Güneydoğu'da özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Batman ve Mardin'de TOKİ konutlarına talep arttı. Yeni dönemde bu illerimizde çok büyük projelerimiz olacak'' dedi.


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Çözüm Süreci ile Doğu ve Güneydoğu'da özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Batman ve Mardin'de TOKİ  konutlarına talep arttı. Yeni dönemde bu illerimizde çok büyük projelerimiz olacak. Bin ve 2 bin konutlu projelerimiz ihale aşamasında" dedi.


Turan, yapımı süren bin 423 konut ve 300 yataklı Mardin Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mardin'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede Çözüm Süreci ile TOKİ konutlarına talebin arttığını söyledi.


"Vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak için tüm ekibimizle Anadolu'yu karış karış dolaşıyoruz" diyen Turan, "Çözüm Süreci ile Doğu ve Güneydoğu'da özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Batman ve Mardin'de TOKİ konutlarına talep arttı. Geçmişte insanlarımız batıya göç ediyorlardı. Bugün bölgede koşullar iyileştikçe insanların doğduğu yerde yaşama isteği arttı. Çok yoğun bir talep var. Yeni dönemde bu illerimizde çok büyük projelerimiz olacak. Bin ve 2 bin konutlu projelerimiz ihale aşamasında. Yıl sonuna kadar 2 bin konutu teslim etmiş olacağız. 2 bin konut asgari 10 bin kişilik bir mahalle, Anadolu'da bir kasaba demek. Yapılan işin büyüklüğü burada ortaya çıkıyor" diye konuştu.


- Boşaltılan köylere dönüş


Turan, düşük gelirli insanları konut sahibi yapmak istediklerini, bu kapsamda çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.


Bölgede daha önce boşaltılan köylere geri dönüşler olduğuna dikkati çeken Turan, bu kapsamda da imkanlar dahilinde çalışmalar yapılabileceğini söyledi.


"TOKİ'nin Güneydoğu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da yapılan tarım köyü uygulamaları var. Tek katlı bahçeli ve köylülerimizi düşünerek yaptığımız konutlarımız mevcut" ifadelerini kullanan Turan, talep gelmesi halinde bu projelerin uygulanabileceğini aktardı.


- "Her ilin yöresel mimarisine uygun konutlar"


Turan, TOKİ'nin yeni konseptine uygun inşaatlara başladıklarını belirtti.


Bu projeleri Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında hayata geçirdiklerine dikkati çeken Turan, şunları kaydetti:


"TOKİ'nin yeni konseptine uygun olarak, yöresel mimariye uygun Anadolu'nun her tarafında inşaatlara başladık. İnanıyorum ki bu yıl sonu veya önümüzdeki yıl içerisinde Mardin, Muş, Trabzon, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi Türkiye'nin birçok yerinde birbirinden farklı mimaride, yöresel özellik taşıyan, yöresel taşların da kullanıldığı çok farklı toplu konut idaresi örnekleri görülecek. Bunlardan biri de Mardin'deki projedir. Mardin'de şu anda yöresel mimariye uygun, yerel konsepti de içeren yatay mimaride, yöresel taşların kullanıldığı 375 konutluk kentsel dönüşüm konutlarımızın yapımı sürüyor. İnşallah bundan sonra bu çerçevede yürüyeceğiz."


Turan, Mardin'de yapımı süren konutların yıl sonunda hak sahiplerine kurayla teslim edileceğini sözlerine ekledi.


AA



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri