29 / 03 / 2024

Mayıs ayında kiralar ne kadar artacak?

Mayıs ayında kiralar ne kadar artacak?

Kira kontratı sona eren ve kira kontratını yenileyen kiracıların ödedikleri yıllık kira bedeline ev sahibi tarafından belli oranlarda zam yapılıyor.Peki mayıs ayında kiralar ne kadar artacak?


Mayıs ayında kiralar ne kadar artacak?

Kira sözleşmesi biten ve bittikten sonra kira sözleşmesini yenileyen kiracıların ödedikleri yıllık kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor.


Gayrimenkul sahibinin yapacağı zam oranı, Borçlar Kanunu ile birlikte ÜFE oranlarına bağlanıyor. ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanıyor.


Fakat Borçlar Kanununda kira artış oranı hesaplamalarında hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiğine ilişkin netlik bulunmuyor.


Buna karşın TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre kira artış oranı hesaplamalarında ÜFE oranlarından; bir önceki yılın aynı ayına göre oranının kullanılması öngörülüyor.eki mayıs ayında kiralar ne kadar artacak?


Mayıs 2015 ÜFE oranları göre; Mayıs ayı ÜFE kira artış hesaplamalarında, %4,80 oranı kullanılacak.Kira artış oranı ile ilgili bülten aşağıda yer alıyor:


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,90 artış, imalat sanayi sektöründe %1,47 artış, elektrik ve gaz sektöründe %1,25 artış ve su sektöründe %0,78 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (%3,84), diğer mamul eşyalar (%2,97), mobilya (%2,90) alt sektörleridir. Buna karşılık içecekler (%-0,34) ile kömür ve linyit (%-0,05) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Nisan ayında en yüksek aylık artış dayanıklı tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.

Mayıs ayı kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konutimes.com