29 / 03 / 2024

İpotek fek yazısı ücreti yasal mı?

İpotek fek yazısı ücreti yasal mı?

Bankalardan konut kredisi alarak ev sahibi olan vatandaşların kredileri bittiğinde kredinin bittiğine dair fek yazısı almaları gerekiyor.fek yazısı için bazı bankalar ücret talep edebiliyor.Peki ipotek fek yazısı ücreti yasal mı?


İpotek fek yazısı ücreti yasal mı?

Taşınmaz mallar üzerindeki ipoteğin kaldırılabilmesi için, bankadan alınan konut kredisinin tamamının ödenmiş olması gerekiyor. Konut kredisinin tamamının ödenmesi durumda taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılması için bankaya fek yazısı başvurusunun yapılması gerekiyor.


İpotek için alınması gereken belgeler bulunuyor.bu belgelerin başında ipotek edilecek gayrimenkule ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı geliyor.Daha sonra alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları gerekiyor. 


Son olarakta alacaklının iki, borçlunun bir adet ve mutlaka son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğraf bulundurması ve akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belgeye ihtiyaç duyuluyor.


Bankalar söz konusu fek yazısı için ücret talep edebiliyor.Fek yazısı ücretleri bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Peki ipotek fek yazısı ücreti yasal mı?


Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı’na dair ek bilgi koyuyor. Kredinin bitmesinin ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatli okunması ve o anda itiraz edilmesi gerekiyor.

İpotek fek yazısı ücreti!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com