23 / 04 / 2024

TOKİ’den Diyarbakır’a 1,3 milyar TL’lik yatırım!

TOKİ’den Diyarbakır’a 1,3 milyar TL’lik yatırım!

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan “Diyarbakır’da toplamda 10 bin 760 konut inşa edilmiştir. Başlattığımız yatırımların bedeli yaklaşık 1 milyar 300 milyon liradır.” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Diyarbakır’da gerçekleştirilen toplu açılış töreninde; TOKİ’nin, inşa ettiği toplam bin 892 konutun resmi açılışı da gerçekleştirildi. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, törende yaptığı konuşmada, konut üretiminde en çok yatırım yapılan illerden birinin Diyarbakır olduğuna dikkat çekerek, “Diyarbakır’da toplamda 10 bin 760 konut inşa edilmiştir. Başlattığımız yatırımların bedeli yaklaşık 1 milyar 300 milyon liradır.” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır İstasyon Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Diyarbakır'da 2002 öncesi 44 kilometre bölünmüş yol varken, 2003'ten sonra 343 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını anlattı. Cumhurbaşkanı şu bilgileri verdi, “2002 öncesi 10 yıl Diyarbakır'da yapılan harcama 179 trilyon, kardeşlerim, 2003-2014 arası yapılan harcama 1 katrilyon 600 trilyon. 2003-2014 bütün bu bölgede yapılan toplam yatırım bedeline baktığımız zaman her geçen gün daha da artıyor ama benim size önemli bir şeyi burada nakletmem gerekiyor o da şu, Diyarbakır'da son 13 yılda yaptığımız toplam yatırım 19 katrilyon.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede pek çok yerde normalde belediyelerin yapması gereken işlerin sırf vatandaşlar mağdur olmasın diye ilgili bakanlıkların yürüttüğüne işaret ederek, örneğin Van'ın içme suyu ihtiyacını karşılamak ve bunun yatırımını yapmanın büyükşehir belediyenin görevi olduğunu ama yapılmadığını vurguladı.


637 milyarlık yatırımın açılışı gerçekleştirildi


Diyarbakır'a eli boş gelmediklerini, toplam yatırım bedeli 637 milyar olan 45 eser ve hizmetin açılışını gerçekleştireceklerini belirten Erdoğan, eğitim, sağlık, üniversite, TOKİ, kültür ve turizm, enerji, gıda tarım ve hayvancılık alanlarında yatırımı tamamlanarak hizmete giren eser ve yatırımları sayarak, tüm yatırımların Diyarbakır'a hayırlı olmasını diledi.


Hakkari ve Yüksekova’ya 150 yataklı hastane


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkari'de ve Yüksekova'da açılışı yapılacak 150'şer yataklı hastanelerin açılışında vatandaşların terör örgütünce, açılışa katılmamaları yönünde tehdit edildiğini anlatarak, orada bir kadın doktorun yanına gelerek, “Her gün hastaneye gelirken tehdit ediliyoruz” demesi üzerine, doktorlara, öğretmenlere, polislere lojman yapılması talimatını verdiğini, bu lojmanların da çok kısa sürede tamamlandığını anlattı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından yatırımı tamamlanan hizmet ve eserlerin toplu açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi. Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve TOKİ Başkanı M. Ergün Turan da eşlik etti.


TOKİ Başkanı, “Diyarbakır en çok yatırım yaptığımız illerden”


TOKİ Başkanı M. Ergün Turan da toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, İdarenin, nitelikli sosyal konut üretimi ve gecekondu dönüşüm çalışmalarını yurt sathında 585 şantiyede yoğun bir şekilde sürdürdüğünü ifade etti. TOKİ’nin konut üretiminde ne çok yatırım yaptığı illerden birinin Diyarbakır olduğuna dikkat çeken Turan, “Toplamda 10 bin 760 konut inşa edilmiştir. Proje aşamasında 2 bin 513 konut bulunmaktadır.” dedi.


TOKİ Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü; Ayrıca Diyarbakır’da TOKİ’nin inşa ettiği önemli projeler yer almaktadır. 4 ilköğretim okulu, 9 lise, 7 hastane, 3 sağlık ocağı ve 33 bin seyirci kapasiteli UEFA standartlarında büyük bir stadyum bulunmaktadır. TOKİ olarak başlattığımız yatırımların bedeli yaklaşık 1 milyar 300 milyon liradır.


Diyarbakır’da 27 hektarlık alanda kentsel dönüşüm


Bunun dışında Ali Paşa ve Lalabey ve yine Suriçi Mahallelerinde çarpık netleşmeyi önlemek ve halkın sağlıklı dayanıklı yapılardan oluşan bir kentsel çevreden istifa etmesini sağlamak amacıyla TOKİ, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi arasında imzalanan protokoller çerçevesinde 27 hektarlık bir alanda kentsel dönüşüm çalışması sürdürmekteyiz. Bugün huzurlarınızda resmi olarak açılışı yapılacak olan Üçkuyular’daki 768’i yoksul konutu olmak üzere toplamda bin 892 konut bulunmaktadır.


Sayın Cumhurbaşkanım gösterdiğiniz hedef doğrultusunda 2023 yılına kadar bir milyonu aşkın nitelikli konutu ülkemize ve vatandaşlarımıza kazandırmak için bir plan ve program dâhilinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Konut sahibi olamamış vatandaşlarımız için nitelikli sosyal konut üretmeye ve bu çerçevede mahalle kültürünü geliştirecek yatay ve yerel mimari özellikli projelere ağırlık vermekteyiz. Alternatif konut programları geliştirerek şehirlerimize yeni değerler katmaya devam ediyoruz.”


TOKİ Haber



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri