26 / 04 / 2024

Doğa, tarih ve kültür turizminde gözde mekan Rize!

 Doğa, tarih ve kültür turizminde gözde mekan Rize!

Rize, tatil için gözde mekanlar arasında yer alıyor. Doğu Karadeniz'de alternatif turizimde öne çıkan Rize, son yıllarda turistlerin, özellikle de Arapların en gözde mekanları arasında yer alıyor.


Doğu Karadeniz'de alternatif turizmin adresi olan Rize, tatil için gözde mekanlar arasında yer alıyor.


Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rize'yi ziyaret eden turist sayısının her geçen gün arttığını, yabancı turistler arasında özellikle Arap turistlerde önemli bir artış gözlemlendiğini belirten.


 Kentin bu yıl çok iyi bir turizm sezonu geçireceğine inandığını söyleyen Hocaoğlu, "Geçen yıl ilimizi 600 bin kişi ziyaret etti. Bunların 60 bini yabancı turist, bunların 30 bin civarını ise Arap turistler oluşturdu. Son dönemlerde yabancı ziyaretçi sayısında Arap ve körfez ülkeleri önde geliyor. Suudi Arabistan ve Dubai fuarlarında yapılan çalışmaların meyvesini görüyoruz" dedi.


Deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra doğa, tarih ve kültür turizminin de insanların ilgisini çekmeye başladığını dile getiren Hocaoğlu, şöyle devam etti:


"İnsanlar artık farklı olanı keşfetmeyi, görmeyi, tarih ve doğayı bir arada yaşamayı tercih ediyor. Türkiye’de yaklaşık 1400 tarihi köprü var. Bu köprülerin yüzde 10'u Rize'de. 120 civarında kemer köprümüz var. İlimiz aynı zamanda şelale, göl ve yaylalar kenti. Tüm bu özellikler Rize'yi cazibe merkezi kılıyor. Konaklama tesisleri ve acentelerimizle yaptığımız görüşmelerde çok yoğun bir yaz dönemine girdiğimizi anlıyoruz. Şu an bütün otellerimiz dolu. 10 Haziran ile 10 Temmuz tarihleri arasında artık Rize'de yer bulmak çok zorlaştı. Bu tarihlerde tatil yapmak isteyenlerin daha erken karar vermeleri gerekiyordu."


Suudi Arabistan'dan bölgeye tarifeli uçuşların başlayacağını vurgulayan Hocaoğlu, şunları belirtti: "Seferler Karadeniz Bölgesine ilgiyi daha da artırıyor. İlimize Türkiye’nin her yerinden ziyaretçi geliyor. Rize artık doğa, tarih ve kültür turizminin önemli adresi ve merkezi haline geldi. Tarihle doğanın eşsiz buluşmasını görmek için ilimize gelenler var. Son yıllarda ciddi bir hareketlilik yaşanmaya başlandı. İç turizmdeki bu hareketlilik kentin ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Artık Rizeliler de tatilini Rize'de geçiriyor. En önemli değişikliklerden birisi de budur" diye konuştu.


 -"Araplar Rize'de huzur buluyor"


 Arap ülkelerinde düzenlenen fuarlara katılmalarının turist sayısındaki artışta önemli etki ettiğini ifade eden Hocaoğlu, şunları söyledi:


"Son yıllarda Arapların ilgisi Rize’deki turizm hareketliliğini artırıyor. Arap turistler kum ve güneş turizminin yanında önemli bir alternatif olan doğa, kültür ve tarih turizmine önem veriyor. Rize bu açıdan çok zengin yapıya sahip. Doğal yürüyüş parkurları, endemik çeşitlilik, şelaleler, göller, tarihi ve kültürel yapıları ile önemli turizm zenginliğine sahibiz. Araplar özellikle termal kaplıcalara önem veriyor, burada huzur ve sükuneti buluyor. Kendi kültürlerini burada yaşamaları onlara bir artı sağlıyor." 


 

AA