18 / 04 / 2024

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, İzmir'in turizm karnesini çıkardı!

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, İzmir'in turizm karnesini çıkardı!

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği raporuna göre İzmir'de turizm üvey evlat muamelesi görüyor. Raporda seçilmiş ve atanmışların turizme olan ilgisizliğinden dolayı kentin futboldan sonra turizmde de ligden düşeceği belirtildi...


Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği raporuna göre İzmir'de turizm üvey evlat muamelesi görüyor. Raporda seçilmiş ve atanmışların turizme olan ilgisizliğinden dolayı kentin futboldan sonra turizmde de ligden düşeceği belirtildi. 


İZMİR Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), İzmir Turizm Raporu hazırladı. ETİK, raporla 1,5 milyon turisti ağırlayan, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi trafiğinden yüzde 5 dolayında pay alan İzmir'in turizm karnesini çıkardı. 


ETİK Başkanı Mehmet İşler, rapor ile İzmir'de bugüne kadar turizmin üvey evlat muamelesi gördüğünü, kanaat önderlerinin turizmle ilgili neler yaptığının bir karnesini çıkardıklarını söyledi. 


Raporun turizmin kent ekonomisinde ne kadar büyük katma değer yarattığını ortaya koyduğunu vurgulayan İşler, "İzmir turizminde meydana gelen 100 birimlik canlanma, diğer sektörlerde üretimi 230 birim artırıyor. Bu, Türkiye ortalamasının 30 birim üzerinde. 


Turizm 54 yan sektöre katma değer sağlıyor. İzmir'in ihracatında yüzde 11 payı var. İzmir'in en rekabetçi olabilecek sektörlerinin başında geliyor. Ancak maalesef İzmir'de turizm üvey evlat muamelesi görüyor. Seçümiş ve atanmışların turizme olan ilgisizliğinden dolayı İzmir, futbol liginde olduğu gibi turizm liginden de düşecek" dedi. 

> Türkiye pazarından aldığı pay yüzde 5. 

> Türkiye turizm gelirlerindeki payı yüzde 5. 

>Türkiye'deki turizm tesislerinin yüzde 10'u İzmir'de. 

> Turizm istihdamının yüzde 7'si İzmir'de. 

İzmir turizminin acil çözüm bekleyen sorunlarının başında tanıtımın geldiğini kaydeden İşler, "Türkiye'nin en pahalı ecrimisil bedelleri İzmir'de. Diğer sorunumuz THY'nin direkt uçuşlarının olmayışı, sonra pahalı su sorunumuz var. İzmir'in adam gibi müzesi yok. Şehrin tahsis ve teşviklere ihtiyacı var. Çok acü Turizm Tanıtım ve Geliştirme Platformu ku> Türkiye'nin kruvaziyer yolcu pazarından aldığı pay yüzde 35. 

>Türkiye'deki mavi bayraklı plajların yüzde 10'u İzmir'de. 

> Çevreye duyarlı tesislerin yüzde 7'si İzmir'de. 

> Turizm sektörüne verilen teşviklerin yüzde 5'i İzmir'de. 

rulmalı. Şehrin mimarisi çok kötü, kentsel dönüşüme ihtiyaç var" diye konuştu. İşler, raporun, bir dönem, Türkiye turizminin kalbi konumundaki İzmir'in, yeniden o dönemlerdeki ivmesinin yakalaması amacıyla hazırlandığını düe getirdi. 


Türkiye' de turizmin filizlendiği ilk bölge olan Ege'nin dünyaya açılan pencerelerinden İzmir'in, 1980'li yıllara kadar Antalya'dan daha fazla yabancı ziyaretçi çektiğini hatırlatan İşler, "İzmir o dönemlerde; Türkiye turizminde üretilen iş ve katma değerin neredeyse yüzde 10'luk bölümünü yaratıyordu. 1980'lerin ortalarından itibaren, turizmi teşvik yasalarının özellikle güney bölgelerinde hızlı biçimde hayata geçmesi, turizmin ağırlığının kültürel ve tarihi unsurlardan kitle turizmine kayması, İzmir' in öneminin görece zayıfladığı izlenimini doğurdu. Bu hızlı yatırım ve kitle turizmi merkezli büyümede İzmir'in payı da yüzde 6-7 bandına indi. 2000'li yıllar boyunca, özellikle Antalya, Muğla ve son dönemlerde de İstanbul'un gösterdiği hızlı büyüme karşısında İzmir'in ülke turizmindeki pasa yüzde 5'lere geriledi" dedi. 


Dünya Gazetesi