28 / 03 / 2024

Mehmet Müezzinoğlu:Sağlık turizmi gelirlerini 2014'te 5 milyar doların üzerine çıkaracağız!

 Mehmet Müezzinoğlu:Sağlık turizmi gelirlerini 2014'te 5 milyar doların üzerine çıkaracağız!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sağlık turizmindeki gelirler ile ilgili olarak '' 2,5 milyar dolarlık geliri, 2014'te 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi.



Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık turizminde Türkiye'yi tercih eden ülkelerin başında Rusya ve Türki Cumhuriyetlerinin geldiğini belirterek, ''Şu anda yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir gelir var, biz 2014'te bunu 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi.


Bakan Müezzinoğlu,  Bakanlığının, 2013 çalışmalarını değerlendirirken, sağlık gündemine ilişkin soruları da yanıtladı.


Türkiye'nin sağlık turizmine ilişkin bir soru üzerine Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık turizminde 2014 yılı itibariyle önümüzdeki 5 yıllık dilim ve ikinci 5 yıllık dilim şeklinde bir süreci planladıklarını bildirdi.


Türkiye'nin  yakın coğrafyasında 1 milyarı aşkın bir nüfus olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, ''Rusya ve Türki Cumhuriyetler, Afrika ve Kuzey Afrika, Ortadoğu, onun dışında Avrupa için Türkiye artık sağlıkta önemli bir merkez'' dedi.


Türkiye'nin standartları yüksek  bir sağlık hizmeti verebilen, gerek tecrübesi, gerek teknolojik altyapı donanımıyla artık sağlıkta dünya standartlarını yakalamış bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:


''Ekonomik anlamda Avrupa için bir defa neredeyse yarı bedelle istediği ideal tedaviyi alabiliyor, onun için bölgedeki bir milyarlık nüfusa Türkiye'yi sağlık turizmi anlamında merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Burada bizim şimdi şehir hastaneleri ikinci 5 yılda çok önemli rol üstlenecek. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde bunları hizmete almayı planlıyoruz ama ilk 5 yılda gerek özel sektörde, gerek Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma hastaneleri ve üniversitelerimizde koordineli bir şekilde sistemi yeniden kurguluyoruz.''


Türkiye'ye en çok Libya'dan sağlık turisti geldiğinin hatırlatılması üzerine Müezzinoğlu, Libya'daki olaylar nedeniyle Türkiye'nin tercih edildiğini ancak en çok sağlık turistinin Rusya'dan, Romanya ve Balkan ülkelerinden geldiğini söyledi.


Göz gibi belirli alanlar için de Avrupa'dan Almanya'dan Hollanda'dan sağlık turisti geldiğine dikkati çeken Müezzinoğlu, İran ve Irak'tan da ciddi düzeyde turist geldiğini söyledi. Müezzinoğlu, ''Ama en öndeki ülke Rusya ve Türki Cumhuriyetleri, şu anda yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir gelir var, biz 2014'te bunu 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Biz şimdi Eğitim Araştırma hastanelerimizin bazılarının bu anlamda stratejik alanlar olarak kurguluyoruz'' şeklinde konuştu.


AA