28 / 03 / 2024

Rusya'daki kriz turizmcileri zora soktu!

Rusya'daki kriz turizmcileri zora soktu!

Rusya'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle turizmciler zorlu bir yıla hazırlanıyor. Kimi iç pazar kontenjanını artırırken kimi alternatif pazarları zorluyor. Sektörün 26 yıllık oyuncusu Kaya Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doruk Kaya, turizmi zorlu bir sezonun beklediği belirterek, 2015'in eleme yılı olacağını söyledi. Kaya ile Rusya'da yaşanan krizi, sektörü ve yeni yatırımlarını konuştuk.



 2014 yılını nasıl geçirdiniz? 

Güzel bir yıl geçirdik. Yeni açtığımız tesislerimizin de etkisiyle 2014'ü yüzde 20'ye yakın büyümeyle kapattık. 


 2015'te yeni yatırımlarınız olacak mı? 

5 yıldır otelcilik çok popüler oldu. Teşviki alan ya da 'bu işte yüksek kâr varmış' diyen bu alana yatırım yaptı. Son yıllarda yükseliş trendine giren turist sayısı da cazibeyi artırdı. Ama otelcilik o kadar kolay değil. İşin derinliklerini bilmek, teneffüs etmek, tedbiri de buna göre almak gerekiyor. 2015, Rusya nedeniyle zorlu geçecek. İşi bilenler bu yılı hasarsız atlatacak ama heves uğruna girenler elenecek. Biz de bu nedenle turizm yatırımlarımızı 2016'ya erteledik. Seneye satın alma yapabiliriz. 


RUSLAR KARTALKAYA'YI SEÇTİ 

 Rusya'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ne gibi tedbirler aldınız? 

İlk kurulduğumuz günden beri iç pazar kontenjanımızı hep yüzde 25-30'larda tuttuk. 2015'te bu stratejimizin meyvelerini topluyoruz. Bu yıl erken rezervasyonda yüzde 100'e yakın bir artış yakaladık. Dış pazarda da erken indirim oranlarını yüksek tutarak Rus turisti sezon öncesi almaya çalışıyoruz. Şimdilik iyi gidiyoruz. Hükümetin sağladığı destek önemli. İnşallah oyuncular bu desteği doğru değerlendirirek olumlu sonuç elde ederler. 


 Avrupa'ya giden Rus turistin Türkiye'ye kayabileceği yönünde de bir görüş var... 

Biz de aynı görüşteyiz. Hatta bunu kış otelinde yaşadık. Ruslar kış tatilini Alpler'de geçirirdi ama bu yıl rublenin dolar karşısında değer kaybı yaşaması nedeniyle Türkiye'ye yöneldiler. Yılbaşında Kartalkaya otelimizde misafirlerimizin yüzde 30'unu Ruslar oluşturdu. Aslında bu çok alışık olduğumuz bir durum değil. 


İZMİR'DE SAĞLIK TURİZMİNE ODAKLANDIK

 Kıbrıs oteliniz nasıl gidiyor? 

Kıbrıs Artemis otelini komple yeniliyoruz. 1 Nisan'da bitireceğiz. Konsepti de ultra her şey dahile çevireceğiz. 


 Kartalkaya'da kar makinesi yatırımı yaptınız ardından kar yağdı... 

Evet, ama bu yatırım erken rezervasyonda büyük katkı sağladı. Henüz kar yağmadan bunun garantisini verdiğimiz için çok ciddi bir talep aldık. Ocak ayını yüzde 90'lara varan doluluk oranıyla kapattık. Şubattan da beklentimiz yüksek. 


 İzmir turizminde düşen bir eğilim var. Bu durum size nasıl yansıyor? 

İzmir'deki otelimizde termal kaynaklar ve fizik tedavi merkezi bize artı olarak yansıyor. Bu nedenle buradaki sağlık turizmi yatırımlarımızı da artırmayı planlıyoruz. Teşvikler de bu yönde. 


FAİZLER ÇOK YÜKSEK ÇOKTAN DÜŞMELİYDİ

 Bir yatırımcı olarak Merkez Bankası'nın faizleri indirmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Yüksek faizde iki soru karşımıza çıkıyor. İlki parası olan bunu faizde mi değerlendirmeli yoksa yatırımda mı? İkincisi de parası olmayan bu kadar yüksek faizlerin olduğu ortamda nasıl kredi alıp yatırım yapmalı? Her iki durumda da faiz yüksekse yatırıma uzak durma ihtimali ortaya çıkıyor. Biz her zaman faizin düşük olması gerektiğini savunduk. Çünkü paradan değil yatırımdan kazanıyoruz. Faizlerin bu kadar yüksek olmasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyoruz. Çoktan düşmüş olması gerekiyordu. 


Doların son dönemdeki hızlı yükselişi size nasıl yansıyor? 

Biz turizmciler değerli TL'yi sevmeyiz ama hepimizin aynı gemide olduğunu da unutmamamız lazım. Gemi batarsa hepimiz batarız. "Dolar yükselsin, TL dibe batsın" gibi bir söylemimiz asla olamaz. Bizim için en doğru olanı stabil kur ve aşırı değerli olmayan TL. 


Sabah