28 / 03 / 2024

Van'da turizm canlanacak!

Van'da turizm canlanacak!

Doğu'nun çekim merkezi Van, teknoloji ve kapasite olarak Türkiye'nin en büyük feribotlarını inşa ediyor. Vanlı mühendislerin tasarladığı 50 vagonluk yeni araçlar, göl üzerindeki ticareti 5'e katlayacak...


Doğu'nun çekim merkezi Van, teknoloji ve kapasite olarak Türkiye'nin en büyük feribotlarını inşa ediyor. Vanlı mühendislerin tasarladığı 50 vagonluk yeni araçlar, göl üzerindeki ticareti 5'e katlayacak.


Van ekonomisi, istihdam ve ekonomik değer alanında bölge ekonomisinin parlayan yıldızı olmayı başardı. Şehrin en önemli gelişim noktaları arasında uzun yıllar süren sınır ticareti, turizm ve sanayi önemli bir etken oluşturdu. Ancak Van son dönemde farklı alanlarda da önemli atılımlar gerçekleştiriyor. Özellikle tersane ve lojistik yatırımlarıyla öne çıkan şehirde, bu iki sektörde 3 yıl içinde 950 milyon TL'lik yatırım gerçekleşti. Bu kapsamda Van Gölü kenarına 221 milyon liralık özel bir tersane kuruldu. 


TİCARET 5'E KATLANACAK 

Burada her biri 50 vagon taşıyan iki feribot inşa ediliyor. Feribotlar kapasite ve teknoloji açısından Türkiye'nin en büyüğü olma özelliğine sahip. Feribotlar sayesinde gemi başına 400 ton olan taşıma kapasitesi 2 bin tona çıkacak. Vanlılar'ın başarısı ülke sınırlarını da aşmış durumda. Benzer feribotlar Hazar Denizi'nde de üretilecek. 


TURİZM UMUDU ARTIYOR 

Kentin diğer umudu ise turizmde. Gündemde Akdamar efsanesinin adeta geri dönüşü var. Turizm, adanın dini ayinlere açılmasıyla boyut değiştirmiş. Şehirde çözüm süreciyle hız kazanan, farklı projeler de heyecan yaratıyor. Sadece Tekstilkent Projesi'nin 13 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. 350 milyon euroya mal olacak güneş enerjisi santraliyle Van, bu sektörde en yüksek kapasiteye sahip il olmayı hedefliyor. 


FERİBOT UN ÖZELLİKLERİ

 Toplam boy: 135.66 m 

 Su hattı boyu uzunluk: 135.18 m 

 Toplam genişlik: 24.00 m 

 Toplam derinlik: 6.00 m 

 Dizayn su çekimi (draft): 4.20 m 

 Tasarım Hızı: 14 Knot 


ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ

Faydalı model-Patent (2013): 12 

Ar-Ge mühendisi: 29 

Ar-Ge merkezi: 1 

Ar-Ge projelerinin toplamı: 118 

Üniversite ile çalışan KOBİ: 25 

TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 12 

KOSGEB-KOBİ projeleri: 114 

Avrupa Birliği projeleri: 148 

25 yaş altı girişimci: 55 


Metin Can/ Sabah Gazetesi 




Önerilen Bağlantılar : TOKİ Van kura çekilişi, Satışa çıkacak projeler