28 / 03 / 2024

Yazlıklar dört mevsim turizme kazandırılmalı!

 Yazlıklar dört mevsim turizme kazandırılmalı!

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Gökçe Özdemir ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ferika Özer Sarı, Türkiye’de sayıları 600 bine yaklaşan yazlık konutların dört mevsim turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.


Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü uzmanları, Türkiye’de sayıları 600 bine yaklaşan yazlık konutların dört mevsim turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. İşte ikincil konutlar için önerilen model...


Avrupa’da 49 milyon kişinin ev kiralayarak tatil yaptığını belirten Doç. Özdemir, “İkincil konutların turizmde alternatif gelir oluşturma arayışları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam ediyor. Bunun başarılı örnekleri Mersin ve Ayvalık’ta kendisini gösterdi. Ancak ülke ekonomisine ciddi anlamda yük getiren bu ikincil konutlar için daha geniş çapta bir eylem planı hazırlanmalı. Atıl konutlar 12 ay boyunca turizme hizmet edebilir. Ayrıca yeterli konaklama imkanı sağlanamadığı için yapılamayan uluslararası konferanslara ve büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yapılabilir” dedi.


BÜYÜK EKONOMİK KAZANÇ


Özdemir, İspanya’da ikincil konutların hayata geçirilmesi için planlanan projenin başarıyla hayata geçirildiğini söyledi, “İsviçre’de 250 bin otel yatak arzına karşın 1 milyon ikincil konut yatak arzı bulunmakta. İspanya’da ise yatak arzının yaklaşık yüzde 75’i ikincil konutlardan sağlanmakta. Biz de ülke olarak yeni ve farklı bir pazarla yüksek bir talep oluşturabiliriz. Bu ülke ekonomisi için büyük kazanç sağlayabilir” bilgisini verdi.


VERGİ KAÇAĞI ÖNLENİR


Turizm tesisi olarak kullanılacak ikincil konutların haksız kazanç yaratmaması için hizmet başına vergilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Ferika Özer Sarı, “TÜRSAB’a göre Türkiye’de kullanılmayan ikincil konutların sayısı 100 bini buluyor. Bu da yıllık 2 milyar liralık kayıp yaratıyor. Bu nedenle devlet kontrolünde bir ev kiralama sistemi oluşturulabilir. Aynı veri tabanı içinde kayıt altına alınacak kiralama işlemleri ile vergi kaçağının önüne geçilebileceği gibi müşteri profili de ortaya çıkarılabilir” dedi.



Hürriyet



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri