28 / 03 / 2024

3. köprü boğazın iki yakasını birleştirdi!

 3. köprü boğazın iki yakasını birleştirdi!

İstanbul Boğazı'ndaki üçüncü köprü olan Yavuz Sultan Selim, şehrin iki yakasını bu sabah birleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, köprünün üzerinden işçilerle birlikte yürüyerek Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na geçecek.


3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinin en önemli bölümü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün konan 9 metrelik son tabliye ile boğazın iki yakasını üçüncü kez birleşti. 59'uncu son tabliye az önce yerleştirildi.


Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinin en önemli bölümü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün konan 9 metrelik son tabliye ile boğazın iki yakasını üçüncü kez birleşti. 59'uncu son tabliye az önce yerleştirildi montaj işlemleri yapılıyor.


3. köprü boğazın iki yakasını birleştirdi!


Bugün İstanbul için tarihi bir gün... İstanbul Boğazı'ndaki üçüncü köprü olan Yavuz Sultan Selim, şehrin iki yakasını bu sabah birleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, köprünün üzerinden işçilerle birlikte yürüyerek Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na geçecek. Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri arasında gösterilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde çalışmalar aralıksız sürüyor. Yalova'da üretilen tabliyelerin sonuncusu, tersaneden dün akşam gemiye yüklendi ve 8 saat süren yolculuğun ardından üçüncü köprünün altına getirildi. Gazete, son baskıya girdiğinde, iki yakayı birbirine bağlayan 9 metrelik son tabliye vinçlerle kaldırılmış, montaj başlamıştı. Gün aydınlandığında iki yakanın kavuşacağını belirten işçilerde büyük bir heyecan vardı.



AĞUSTOSTA HAZIR OLACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, işte o işçilerle birlikte bugün 14.00'te İstanbul'un üçüncü köprüsü üzerinde Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na yürüyecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bu tarihi ana eşlik edecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, üçüncü köprünün ağustos ayında bağlantı yolları ve kavşaklarıyla beraber açılışa hazır hale geleceğini açıklamıştı. Bağlantı yolları, tünel ve kavşak çıkışları için çalışmalar devam ediyor. İstanbullular ise köprünün açılışını heyecanla bekliyor. Proje "Kuleler arası açıklığı en fazla" köprü özelliğine sahip. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre; köprünün her iki yakasındaki kulelerin içinde, işletme döneminde kullanılacak erişim ekipmanlarının kurulum işleri sürüyor. 



MALİYET 4.5 MİLYAR TL 

Köprü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en yüksek kulesine 

sahip asma köprüsü olacak. 4.5 milyar liralık yatırım maliyeti bulunan proje, Türk ve Koreli mühendislerin gayretiyle yükseldi. 


Sabah