29 / 03 / 2024

Mahmutbey-Mecidiyeköy metrosu saatte 150 bin yolcu taşıyacak!

Mahmutbey-Mecidiyeköy metrosu saatte 150 bin yolcu taşıyacak!

Kabataş’tan başlayarak Halkalı’ya kadar uzanacak metro hattının, ilk etabı olan Mahmutbey - Mecidiyeköy metrosunda çalışmalar devam ediyor.


Mahmutbey - Mecidiyeköy metro hattında 3 tünel kazma makinesi çalışmalarına başladı. 19 ayrı şantiyede devam eden metro hattı saatte 150 bin yolcu taşıyacak.


Kabataş’tan başlayarak Halkalı’ya kadar uzanacak metro hattının, ilk etabı olan Mahmutbey - Mecidiyeköy metrosunda çalışmalar devam ediyor. Metro hattının en büyük istasyonu olarak inşa edilen Yeni Mahalle şantiyesinde geçtiğimiz ay Lovat ve Terratec adı verilen 2 tünel kazma makinesi çalışmalarına başlamıştı. Bu hafta içerisinde ise aynı istasyonda ters yönde yeni bir TBM (tünel kazma makinesi) daha kazı çalışmalarına başlayacak. 

 

Günde 12 metre kazıyor

 

Herrenknecht isimli bu makine ise 45 metreye kadar inecek. Yaklaşık 100 metre uzunluğundaki bu makineler günde 12 metre tünel kazabiliyor. 6 metre çapındaki ağzı ile yeraltında ilerleyecek olan makineler yurt dışından özel olarak getirildi. Kazı çalışmalarının devam ettiği Mahmutbey- Mecidiyeköy metrosu tamamlandığında Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar ilçelerinden geçecek. Metro hattı saatte yaklaşık 150 bin kişiyi taşıma kapasitesine sahip. 2017 ilk aylarında hizmet vermeye başlayacak hattın metro istasyonları ve tünelleri 7 şiddetinde depreme dayanacak şekilde yapılıyor. Metro hattı için 19 ayrı şantiyede çalışmalar devam ediyor.

 

Mecidiyeköy-Mahmutbey 26 dakika

 

Başlangıçta Kabataş’tan hareket ettikten sonra Mecidiyeköy’den geçerek Mahmutbey’e uzanması düşünülen metro hattının, daha sonra 3 etapta inşa edilmesi kararlaştırıldı. Birinci etap olan Mecidiyeköy hattına 2. etap olarak Kabataş uzatması eklendi. Daha sonra ise 3. etap olarak Mahmutbey- Mecidiyeköy metrosu, Bahçeşehir-Mahmutbey-Mecidiyeköy-Beşiktaş-Kabataş olarak planlandı. Mecidiyeköy’den başlayacak olan metro hattı sırasıyla Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe, Alibeyköy, Yeşilpınar, Veysel Karani, Akşemsettin, Kazım Karabekir, Yeni Mahalle, Karadeniz Mahallesi, Tekstilkent, Yüzyıl, Göztepe Mahallesi, Mahmutbey’e kadar uzanacak.


Vatan - Emre Eser