16 / 04 / 2024

Odunluk-İnkaya Uludağ Bağlantı Yolu için ikinci inceleme yapıldı!

 Odunluk-İnkaya Uludağ Bağlantı Yolu için ikinci inceleme yapıldı!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası(MMO) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Odunluk-İnkaya Uludağ Bağlantı Yolu'nda, Şube Sekreteri Fikri Düşünceli, Şube Müdürü Serdar Sönmez ve Şube Ulaşım Komisyonu Başkanı Selçuk Yıldırım ile birlikte yeniden inceleme yaptı.


MAKİNA Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, geçen ay 5 kişinin yaşamını yitirdiği 38 kişinin de yaralandığı iki trafik kazasıyla gündeme gelen ve valiliğin oluşturduğu komisyonun raporu doğrultusunda eksiklikleri giderildikten sonra sadece küçük araçların kullanmasına izin verilen Uludağ yeni bağlantı yolunda, hataların hala giderilmediğini açıkladı. 


TMMOB Makina Mühendisleri Odası(MMO) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Odunluk-İnkaya Uludağ Bağlantı Yolu'nda, Şube Sekreteri Fikri Düşünceli, Şube Müdürü Serdar Sönmez ve Şube Ulaşım Komisyonu Başkanı Selçuk Yıldırım ile birlikte yeniden inceleme yaptı.

 

YOLDA İKİNCİ İNCELEME VE TESBİTLER 


İnceleme sonuçlarını açıklayan Mart, 1 Eylül'deki raporda belirtilen tespitlerin çok az kısmının yerine getirildiğini, ancak çok önemli eksikliklerin giderilmediğini söyledi. Yolda, eksik işaret ve işaretlemelerin tamamlandığını, ancak özellikle yolun giriş-çıkışmda bulunan ağır araç giremez tabelalarının hatalı şekilde konumlandırüdığını, yol eksenine dik olmadığının tespit edildiğini kaydeden Mart, yoldaki eksikleri şöyle sıraladı: "- Odunluk-İnkaya yolunun, l/bin ölçekli Uygulamalı İmar Planlarında, 15 metre genişliğinde olduğu görülmektedir. Ancak yolun bazı kesimlerindeki platform genişliğinin 8-10 metre olarak yapıldığı, platform genişliğinin daraltıldığı gözlenmiştir. 

- Yol eğiminin yaklaşık yüzde 15-16 olduğu gözlenmiştir. Karayolları standartlarına göre yol eğiminin maksimum yüzde 9-12 olması gerekmektedir. 

- 3 noktada keskin yatay kurbun bulunduğu, kazanın meydana geldiği yerdeki kurb yarıçapının da takribi 20 metre mertebesinde olduğu gözlenmiştir. Karayolları standartlarına göre yatay kurb değerlerinin de, minimum 30-35 metre mertebesinde olması gerekmektedir. 

-Kazanın meydana geldiği viraj içinde ayrıca kavşak da bulunmaktadır. Böylesi bir durum yine Karayolları standartlarına göre uygun ve mümkün değildir. 

- Güzergahtaki otokorkuluklar küçük araçlar için olan basit otokorkuluk şeklindedir. Yolda kamyon, otobüs gibi büyük araçların yol geçişi engellenmiş olmasına karşın otokorkuluklarda bir iyileştirme yapılmamıştır. Böylesine riskli bir yolda, otokorkuluklar ağır hizmet tipi otokorkuluk şeklinde yapümalıdır. 

- Kazanın meydana geldiği viraj içindeki kavşak nedeniyle, otokorkuluklar bölünmüş durumdadır. Otokorkulukların çarpma sırasında görev yapabilmesi için mutlaka birbirlerine bağlı olması gerekmektedir. Viraj içindeki Kavşak iptal edilmeli ve otokorkulukar birbirlerine bağlı hale getirilmelidir." 


'HATALI OLDUKLARINI KABUL ETTİLER'


 Yolda yaptıkları ilk incelemede belirttikleri gibi yolun hatalı olduğunun kabul edildiğine dikkat çeken İbrahim Mart, bunlardan birinin yolun Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından otobüs, kamyon gibi ağır araç trafiğine kapatılması olduğunun altını çizdi. 


Ancak yolun hala hata ve eksiklerle dolu olduğunu, bunlar giderilmeden de araç trafiğine tekrar açıldığına dikkat çeken Mart, şunları kaydetti: "Şehirlerarası yollarda olduğu kadar, Bursa kent içinde de T.C. Karayolları standartlarına, yönetmeliklerine aykırı şekilde yapüan, mühendislik hizmeti almamış yollar büyük bir risk oluşturmakta, adeta kazaya davetiye çıkarmakta, ölümlü kazalara sıkça rastlanmaktadır. 

Mevzuat gereği T.C. Karayolları, Belediyelerin yaptığı yollarda sadece trafik işaret ve işaretlemelerin standartlarını belirlemekte ve bu işaret ve işaretlemelerin denetlemesini yapmaktadır. Ancak yol standartlarının teknik açıdan uygunluğunun denetimi ise hiçbir kurum tarafından yapılmamaktadır" 


OLACAK KAZALARDAN BÜYÜKŞEHİR SORUMLU


 Mart, benzerlerine çokça rastlanan ve büyük risk oluşturan bu tür yolların öncelikli olmak üzere, kent içi yolların gözden geçirilerek eksikliklerinin tamamlanmasını ve hatalarının giderilmesini isteyerek, "Tekrar uyarıyoruz; Sonuç olarak bu yolu yapan ve trafiğe açan Bursa Bliyükşehir Belediyesi olduğuna göre bu yoldaki kazaların sorumluluğu da Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Ölüm yolu haline gelen bu yolun hatalar düzeltilinceye ve eksikler tamamlanıncaya kadar tekrar araç trafiğine kapatılması gerekmektedir." 


Ankara Son Söz