29 / 04 / 2024

2b araziler nedir?

2b araziler nedir?

2b araziler genellikle Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde karşımıza çıkıyor. Peki 2b araziler nedir? 2b arazileri nasıl öğrenilir?İşte 2b araziler ile ilgili bilinmeyenler..


2b araziler nedir?

2b araziler, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler olarak karşımıza çıkıyor.  2b arazisindeki 2b, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor. 


473 bin hektarlık alanı kaplayan bu araziler üzerinde, su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında 2b yer alıyor. 2b arazilerin %80'i, Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek şehirlerde bulunuyor. Bu alanların büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluyor. 


Orman kadastro komisyonları tarafından hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan alanlar, kullanım durumları dikkate alınarak, varsa üzerinde ihdas edilen yeni yerlerin kime ait olduğu, kimler tarafından, ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağında gösterilerek, belirtilen askı ilanı hariç, diğer ilanlar olmadan öncelikle kadastrosu yapılarak hazine adına tescil ediliyor. 


2b arazilerin satış işlemleri, tespit ve takdir edilen rayiç bedeller üzerinden yapılıyor.  Hak sahiplerine satış işlemleri idare tarafından, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlanıyor. 

2b arazileri için başvuru formu!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com