03 / 05 / 2024

Aidat kira gelirinden düşer mi?

 Aidat kira gelirinden düşer mi?

Kira geliri için belirlenen istisnadan yüksek geliri olan kimseler beyanname sürecinde kira gelirinden bazı giderleri düşürebiliyor. Peki Aidat kira gelirinden düşer mi? diyorsanız işte yanıtı...


Aidat kira gelirinden düşer mi?

Gayrimenkulünü 2015 yılı içerisinde kiraya veren kimseler 2016 yılında vergilendiriliyor. Ancak her kira geliri olan kimseler vergilendirilmiyor.


Kira gelir vergisi mükellefi olup olmadığının tespiti, istisna tutarlarına bakarak yapılabiliyor. İstisna tutarı konutta 3 bin 600 TL, işyerinde ise 29 bin TL olarak belirlendi.


Mükellef olup olmadığına karar veremeyen kimseler kira gelir vergisi sistemindeki kira beyan testini çözebiliyor.


Mükellefin kira gelirinin beyanını 1 - 25 Mart 2016 tarihleri arasında vermesi gerekiyordu. Kira gelir vergisi beyannameleri vergi dairesinden verilebildiği gibi internet üzerinden de verilebiliyor.


Vergi mükellefleri beyanname sürecinde kira gelirinden bazı giderleri indirebiliyor. Böylece kira gelirinden bazı giderlerin de indirilmesi durumunda, vergi ödemelerinden de muaf olunabiliyor. 


Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor:


- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

- Gerçek Gider Yöntemi


Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından bazı giderlerin gerçek tutarları indirilebiliyor.Peki Aidat kira gelirinden düşer mi? diyorsanız işte yanıtı...


Gyrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör gibi aidat giderleri,  gayrimenkulü kiraya veren yani kira geliri elde eden kişi tarafından ödenmesi halinde gider olarak hasılattan indiriliyor. Bu giderleri kiracının ödemesi halinde, kira geliri elde edenin indirim konusu yapması söz konusu olmuyor.


Ayrılan kiracının ödemediği elektrik, su, doğalgaz giderleri, apartman aidatının mesken veya işyerini kiraya veren kişi tarafından ödenmesi durumunda, söz konusu giderler için yapılan ödemeler doğrudan gider olarak indirilebiliyor. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa göre, gayrimenkul için ödenen yol, su, kanalizasyon katılım payları doğrudan gider olarak düşürülebiliyor.

Kira gelirinde indirilecek giderler 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com