18 / 05 / 2024

Aralık ayı ÜFE oranı 2015!

Aralık ayı ÜFE oranı 2015!

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeli artışları üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. İşte Aralık ayı ÜFE oranı 2015...


Aralık ayı ÜFE oranı 2015!

Taşınmazını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yıllık olarak uzaması halinde kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor. Kanunen bu hesaplamalarda ÜFE oranlarının kullanılması gerektiği belirtiliyor. 

 

TÜİK, kira artışının bir önceki yılın aynı ayına göre Yİ-ÜFE yüzde değişiminin esas alınması ile kira artışı hesaplanması gerektiği öngörüyor.Yapılan bu açıklamayı dikkate alanlar bir önceki senenin aynı ayındaki değişikliğe göre kira artışı yapıyor. 


Buna karşın Yargıtay da bu konuda bir karar aldı.Yargıtay kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulundu.


Her ay TÜİK tarafından üfe oranları açıklanıyor. 3 Aralık 2015 tarihinde Aralık ayı ÜFE oranı 2015 açıklandı. Açıklanan verilerden yol çıkarak Aralık ayında kiracıya ne kadar zam yapılması gerektiği öğrenilebiliyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Kasım 2015


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,42 düştü


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,37 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,26 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,69 düşüş ve su sektöründe yüzde 1,11 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık düşüş kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -7,21), elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (yüzde -3,69), diğer mamul eşyalar (yüzde -3,68) alt sektörleridir. Buna karşılık tütün ürünleri (yüzde 4,64), ham petrol ve doğal gaz (yüzde 2,03) ve ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (yüzde 1,29) bir ay önceye göre endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık düşüş enerji mallarında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Kasım ayında en yüksek aylık ve yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti.

2015 yılı Aralık ayı kira artış oranları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com