08 / 05 / 2024

Çalışmayan ev hanımları emlak vergisi öder mi?

Çalışmayan ev hanımları emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi kanununa kimi taşınmaz sahipleri emlak vergisi öderken kimi taşınmaz sahipleri bu vergiden muaf tutuluyor.Peki çalışmayan ev hanımları emlak vergisi öder mi?


Çalışmayan ev hanımları emlak vergisi öder mi?

İşyei,ev,arsa ve arazi sahiplerinin her sene ödemeleri gereken vergi emlak vergisi olarak karşımıza çıkıyor.Emlak vergisi mükelelfi taşınmaz malın sahibi oluyor.


Vergi iki eşit taksit şeklinde bağlı olunan belediyeye ödeniyor.Emlak vergisinin 1.taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında ödenirken, 2.taksiti Kasım ayında ödeniyor.Buna göre emlak vergisi birinci taksitini ödemeyen mükellefler için son 15 gün bulunuyor.


Emlak Vergisi Kanununa göre kimi mesken sahipleri emlak vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu muafiyet kapsamında aranan ilk şart brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak oluyor.Peki çalışmayan ev hanımları emlak vergisi öder mi?


Emlak vergisinden muaf olan taşınmaz mal sahipleri şu şekilde sıralanıyor:


-200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip ve başka bir geliri olmayan;

-Emekliler, 

-Özürlüler, 

-Gaziler,

-Şehitlerin dul ve yetimleri, 

-Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

-Ev hanımları, emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Yukarıda yer alan muafiyetliklere göre 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip çalışamyan ev hanımları emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Tek meskenin yanı sıra herhangi bir yazlığa ya da başka bir evde hisseye sahip olunmaması gerekiyor.Ev hanımlarının muaf olması için bir dilekçe ile belediyeye müracaat etmeleri gerekiyor.

Emlak vergisi ev hanımı muafiyeti dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com