Belediye sınırları içinde kalan evler için geliştirilmiş bir sigorta sistemi olan DASK yıllık olarak düzenleniyor. Peki DASK yaptırma zorunluluğu var mı? DASK yaptırılmazsa ne olur?
DASK yaptırma zorunluluğu var mı?
DASK, deprem kuşağında ve sürekli risk altında bulunan ülkemizdeki yapıları depremin olası zararlarından korumayı amaçlıyor.Kat Mülkiyeti Kanunu'nda DASK ile ilgili esaslara yer veriliyor. KanunenDASK, tapulu ev ve işyerleri ile bunlara ait meskenleri doğal afetlerle oluşabilecek hasarlara karşı sigortalayan sistem olarak tanımlanıyor.
Bu sigorta ile, depremin doğrudan sebep olduğu maddi zararlar ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasının sigortalı binalarda neden olacağı hasarlar (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında meydana gelenler de dahil olmak üzere), sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından teminat altına alınmış oluyor.
DASK poliçesi senelik olarak düzenleniyor. Sürenin sona ermesi halinde tekrar DASK'ın yenilenmesi gerekiyor. DASK poliçesi, kapsamına giren hasarların tadilatını karşılıyor. Peki DASK yaptırma zorunluluğu var mı? DASK yaptırılmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
Olası bir depremin meydana getirdiği zararların karşılanması ve normal hayata geri dönme süresinin daha hızlı olması için yapılan DASK'ın yaptırılması devlet tarafından zorunlu tutuluyor.DASK'ı olmayan yapılar için alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor.
DASK için ne gerekiyor?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com