05 / 05 / 2024

Depozitodan damga vergisi alınır mı?

 Depozitodan damga vergisi alınır mı?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracının ödemesi gereken bedeller arasında depozito bedeli de bulunuyor.Peki depozitodan damga vergisi alınır mı?


Depozitodan damga vergisi alınır mı?

Depozito, taşınmaz sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak ifade ediliyor.Borçlar Kanunu gereğince, taşınmaz mal sahibi kiracısından en fazla 3 aylık kira bedeli miktarında depozito isteyebiliyor. Örneğin kira bedelinin 1.100 TL olduğunu farz edelim. Buna göre ev sahibi kiracısından en fazla 3.300 TL depozito talep edebiliyor.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.


Güvence bedeli olan depozito, kiralama boyunca herhangi bir sorun yaşanmaması halinde kiracıya iade ediliyor. Ancak kiralanan taşınmaz malda hasar tespit edilmesi ve son kiranın ödenmemesi gibi olumsuz durumlarda, zarar bu depozito bedelinden karşılanıyor.Peki depozitodan damga vergisi alınır mı? diyorsanız işte yanıtı..


Depozito kira bedeli"olmadığı için damga vergisine tabi olmuyor. Ancak kira bedeli damga vergisine tabi tutuluyor.2015 yılında belirlenen damga vergisi oranlarına göre kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında vergi tahsil edilmesi gerekiyor.

Depozito bedeli yasal mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com