18 / 05 / 2024

Ev kirası zam oranı 2015 Ağustos!

Ev kirası zam oranı 2015 Ağustos!

Borçlar Kanununda yer alan esaslara göre ev kiralamalarında kiracıya yapılacak zam, enflasyon oranları ile hesaplanıyor. Buna göre ağustos ayında ev kiraları ne kadar artacak? İşte ev kirası zam oranı 2015 Ağustos..


Ev kirası zam oranı 2015 Ağustos!

Kiralama işlemleri sırasında yapılan kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Ev ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi durumunda kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. 

Kiraya yapılacak zammın nasıl hesaplanması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen yeni kira dönemlerinde uygulanacak ev kira zam oranları bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 

Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.Peki "ağustos ayında ev kiraları ne kadar artacak?" diyorsanız işte yanıtı..

Ev kiralamalarında kullanılacak zam oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.3 Ağustos 2015 tarihinde TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ev kirasına yüzde 5,62 oranında zam yapılabilecek.

Bu oran yalnızsa ev kiralamalarında geçerli oluyor.İşyerlerinde ise  kiralamalarda yapılacak artış zam için sözleşme serbestisi uygulanıyor. Sözleşmede hangi oran belirtilmişse o oranda zam yapılıyor.

Ağustos ayı kira artış oranı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com